Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Teater som ger kunskap

Annons

Åkerö skola sätter upp en musikal per år och uppdraget växlar mellan eleverna i årskurs fem och nio. Årets musikal är den fjärde i ordningen, heter Tidsmaskinen och framförs av 35 femteklassare.

Mikael Dannvik är musikaliskt ansvarig och regissör. Till sin hjälp har han klassföreståndarna Lars-Erik Olsson, Anna-Lena Finn och Kungs Levi Nilsson.

-Dessutom har vi haft en fantastisk hjälp av medeltidsföreningen, vars medlemmar sytt alla kläder, varenda palta, som aktörerna har på sig, berättar musikläraren.

Tidsmaskinen handlar om två barn som reser i tiden, hamnar i medeltiden och besöker en bondby, en riddarborg, en stad och ett kloster. Äventyret håller på att sluta illa, men tack vare en bödels utanförskap får de möjlighet att återvända till sin och vår tid.

I onsdags gavs en offentlig föreställning, som lockade 300 personer, och under torsdagen gavs två skolföreställningar. I dag genomförs ytterligare en skolföreställning.

-Det har varit en fröjd att se hur eleverna tagit sig an och växt med uppgiften. Leksands politiker borde se elevernas musikal, tycker Mikael Dannvik, som betonar att uppsättningen gett eleverna kunskaper i historia, svenska och muntlig framställning -samt och inte minst vana vid att tala och agera inför många människor.

Han tycker att dagens skola är på väg att svika praktiskt lagda elever:

-Det finns andra sätt att stimulera och utveckla ungdomar på än med hjälp av teoretisk undervisning. Vi behöver inte stöpa alla i samma form. Skolan måste ha fortsatt möjlighet att utveckla även dem som har andra begåvningar. Men tyvärr är det ofta just de som drabbas när skolan som i Leksand tvingas till nedskärningar.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons