Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Teater skyddar mot cancer

Annons

Att gå på konsert eller teater minskar risken för att dö av cancer, visar en studie från Umeå universitet.

I studien, som ännu inte är publicerad, intervjuades mer än 9|000 slumpmässigt utvalda svenskar i åldern 25 till 74 år om sitt hälsotillstånd, rökvanor, hur ofta de motionerade och i vilken utsträckning de besökte kulturevenemang av olika slag. En uppföljning efter tio år visade att de som sällan gick på bio, teater, museum, konserter eller konstutställningar hade nästan dubbelt så hög risk för att dö i cancer jämfört med flitiga kulturkonsumenter. Då hade forskarna räknat bort andra faktorer som kan påverka resultatet, exempelvis rökvanor, motionsvanor, andra sjukdomar, utbildning, inkomst, socialgrupp och socialt nätverk.

Sambandet var tydligt: Ju oftare man besökte olika kulturevenemang, desto lägre var risken att dö i cancer. Nyttan av att ta del av kulturella begivenheter var störst bland de med lägst utbildning.

Förklaringen till de uppseendeväckande resultaten kan finnas i kroppens immunsystem och förmågan att hantera stress. Tidigare studier har visat att flera olika cancertyper oftare drabbar personer vars immunförsvar försvagats av stress. Att lyssna på musik har å andra sidan visat sig minska nivån på olika stresshormoner och kan på så sätt minska risken för cancer, enligt Umeåforskarna.

Sociala faktorer kan även spela in. Att gå på teater eller konstgalleri innebär också att man träffar andra människor, något de allra flesta mår bra av.

Ytterligare forskning kring kulturupplevelsers betydelse skulle kunna vara en av flera vägar för att förebygga och behandla cancer, tror forskarna i Umeå.

Kulturen fyller basala mänskliga behov och är enligt Lars Olov Bygren absolut nödvändig för oss. Han konstaterar därför med glädje att de flesta kommuner i landet i år plussat på anslagen till kulturella verksamheter.

TT

Mer läsning

Annons