Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Teater för döva och hörande inleder kulturvår

Annons

Premiären beskrivs, av skådespelarna själva, som en "stå-upp-sitt-ned-föreställning om livet, döden och allt däremellan". En av skådespelarna, Mette Markvardsen, är döv och har teckenspråk som sitt modersmål. Den andra, Melitz Karlge di Grado, pratar svenska, men använder också teckenspråk ibland i föreställningen. När den ena säger en sak på sitt språk, så sekunderar den andra på sitt språk, för att ingen ska missa någonting.

Föreställningen handlar om de två skådespelarnas och regissörens, Josette Bushell-Mingo, egna erfarenheter av att vara kvinna och människa idag, om livet man lever och drömmer om att få eller minns att man hade. Mycket handlar om deras egna erfarenheter och liv och historier och skämt varvas med dans och filmsnuttar.

Arrangörer är Welest och Kultur i Älvdalen. Föreställningen pågår en timme och ges på kvällen onsdag den 24 januari.

Bakom denna föreställning står "Tyst Teater", som är en ensemble inom Riksteatern sedan 1977, men firar egentligen sitt 30-årsjubileum i år.

Älvdalen och Leksand är de enda platser i Dalarna där denna ovanliga form av teater ges i vinter.

I februari är det sedan dags för Vinterfest, ett samarrangemang med Mora och Or-sa kommuner, som vi tidigare skrivit om i Mora Tidning. För Älvdalens del blir det invigningskonsert i kyrkan och sopplunch i Salemkapellet.

Den 8 mars blir det teater med Panikteatern i Rots bystuga. "Revisionen" heter föreställningen som är en komedi om bland annat EU-projekt och glesbygd.

Den 13 april spelar Dalateatern "Gasen i botten" i Idre kulturhus och den 21 april blir det familjekonsert med Dalasinfoniettan i Älvdalsskolans aula, där publiken får följa med i jakten på "melodin som försvann".

I Älvdalen kan man minsann inte tala om kulturskymning, om man ser på det programmet. Snarare då kulturvår.

BJÖRN REHNSTRÖM

Mer läsning

Annons