Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Taylor bojkottar krigsrättegång

Annons

Liberias förre president Charles Taylor uteblev när rättegången mot honom för svåra krigsbrott inleddes på måndagen i Haag.

"Jag kan inte delta i denna charad som är orättvis mot Liberias folk och Sierra Leones folk", skrev Charles Taylor i ett öppet brev, som lästes upp av hans försvarsadvokat Karim Khan.

"Det fanns en tid när jag hade hoppats på och hade förtroende för domstolens möjlighet att skipa rättvisa på ett rättvist och opartiskt sätt. Nu står det klart att det var ett missriktat förtroende".

Taylor klagade på att försvaret inte fått tillräckligt med resurser för att föra hans talan och bad att få sköta sitt eget försvar, precis som Serbiens expresident Slobodan Milosevic gjorde då han ställdes inför rätta av FN:s krigsförbrytartribunal.

Förhandlingarna fortsatte dock trots Taylors protester och frånvaro, sedan Khan avsagt sig uppdraget och ersatts med en annan advokat.

Karim Khan, en brittisk advokat, klagade före rättegången liksom Taylor på tids- och resursbrist. Han kritiserade också att rättegången flyttats, vilket enligt honom minskar Taylors chanser att få en rättvis prövning.

Den 59-årige Taylor står åtalad av en FN-stödd domstol i Sierra Leone för krigsbrott och brott mot mänskligheten i samband med landets inbördeskrig 1991_2002, då han gav sitt stöd till den brutala RUF-gerillan. Av säkerhetsskäl har både Taylor och förhandlingarna flyttats till Internationella brottmålsdomstolen, ICC, i nederländska Haag.

Rättegången väntas pågå i 18 månader.

Åtalet omfattar elva punkter, bland annat anstiftan till mord, våldtäkt, tortyr och rekrytering av barnsoldater. Han har förklarat sig oskyldig på alla punkter.

Inbördeskriget i Sierra Leone var ett av de mest brutala i modern tid med tiotusentals döda och hundratusentals lemlästade, våldtagna och fördrivna. Kriget finansierades delvis med så kallade blodsdiamanter, när RUF-gerillan tog kontroll över utvinningen av ädla stenar och rekryterade barnsoldater som gick bärsärkagång, påverkade av knark och sprit.

Charles Taylor störtades 2003 och flydde i exil till Nigeria. Efter hårda internationella påtryckningar lämnade nigerianerna ut honom förra året och han överfördes till Haag.

TT

Mer läsning

Annons