Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Taxififflarna får knäpp på näsan

Annons

59-åringen fälldes först i tingsrätten för försvårande av skattekontroll, hovrätten skärpte domen till grov oaktsamhet och mannen försökte få upp frågan i högsta domstolen, HD.

Mannens advokat ville att HD skulle mildra domen då han bedömde att det fanns uppenbar risk att länsstyrelsen skulle återkalla tillståndet att driva taxiverksamhet om domen på bokföringsbrott skulle stå fast.Efter en årslång prövning i HD så kom domstolen fram till att det inte fanns några skäl att pröva fallet.

Det innebar att Christer Hedberg vid länsstyrelsen började sin prövning av taxitillståndet.

- Vi nöjer oss med en varning, en riktig knäpp på näsan, säger Hedberg. Att 59-åringen inte miste tillståndet genom ett så kallat ingripande beror på att det gått så många år mellan skattefifflet och att domen vunnit laga kraft.

- Bokföringssakerna är ganska gamla nu. Att komma fem sex år efteråt låter sig inte göras när han skött sig efter upptäckten, säger Christer Hedberg.

Hedberg vill dock inte lova alla de övriga tio droskägarna i samma taxicentral samma sak.

Flera domar har överklagats och andra skattefifflare har inte ens fått sin sak prövad i tingsrätten ännu.

- Vi måste först titta på om det tillkommit något mer. Men i hans fall gjorde det inte det så vi har vi nöjt oss med att skriva "att länsstyrelsen ser mycket allvarligt på det inträffade men låter det dock med hänsyn till den tid som förflutet sedan det nu aktuella brottet begicks stanna vid en varning".

BO JOFFER

Mer läsning

Annons