Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tar sig friheter på sadeln

Annons

Den 15 maj var vi på väg från Hosjö söderut längs väg 266. Före ett backkrön kom vi i kapp två cyklister, vuxna män på racercyklar. De cyklade i bredd. Jag låg efter dem en stund och signalerade sedan. Den ene vred på huvudet och gav oss en likgiltig blick, och fortsatte sedan att cykla bredvid kompisen. Jag blev irriterad och gjorde en ganska snäv omkörning för att markera min irritation. Cyklisterna flinade, gjorde hånfulla tecken och cyklade fortfarande i bredd.

Två dagar senare kom jag åkande på samma ställe. Jag kom i kapp en större röd skåpbil som körde mycket sakta och hade varningsblinkersen på. Jag gick ut försiktigt för att se varför bilen körde så sakta, och får se fyra cyklister, som inte bara körde i bredd utan tog upp hela den halvan av vägbanan. Jag skulle snart svänga av, så mig gjorde det inte så mycket, men bilen och cyklisterna fortsatte mot Vika.

Är det verkligen lagligt att göra så här? Det är ett säkert sätt att framkalla irritation och chansartade omkörningar. De fyra cyklisterna och bilen tillhörde väl någon cykelklubb eller dylikt, och var ute på träning. Måste sådant utövas på allmän väg och ger verkligen polisen tillstånd till det? Eller hade ni inget tillstånd?

Det tycks vara så att cyklister kan tillåta sig vad som helst i trafiken (till exempel att cykla i stället för att gå över övergångsställena). De är miljövänliga, gubevars.

VIT AUDI

Mer läsning

Annons