Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tar över på Irland

Annons

När Bert-Ove Johansson tillträdde sin tjänst som platschef i Garpenberg år 2000 var gruvan dödsdömd. Nu är gruvan den klarast lysande stjärnan på Bolidens gruvhimmel.

- Man kommer att skriva om Garpenberg i gruvhistorieböckerna, det är helt säkert. Det är en makalös vändning vi pratar om, säger Bert-Ove Johansson.

Han konstaterar att gruvdriften i Garpenberg är säkrad 15 till 20 år framåt i tiden.

- Det är mycket kvar och det kommer säkerligen att bli en vansinnigt mycket större gruva än i dag.

Sedan Johansson tog över har brytningen kommit igång på flera olika platser, Kyrkmalmen, Tyskgården, Finngården, Dammsjön och i Lappberget där den stora fyndigheten finns.

Fyndigheten i Lappberget ligger på 800 till 1 100 meters djup.

Från 2003 fram till i år har produktionen av zink i Lappberget ökat från 80 ton till 99 ton per år, en ökning med 24 procent.

De senaste fem åren har den totala bergproduktionen ökat från 1,3 miljoner ton per år till 1,7 miljoner ton.

- Samtidigt har vi utökat manskapet med endast tre tjänster.

På vilket sätt har du bidragit till framgången?

- Jag har varit med och fattat rätt beslut och så vidare, skapat förutsättningar att bryta. Det handlar lite om "gambling". Gruvdrift är en riskfylld bransch i sig.

- Som chef måste man skapa en miljö som är entusiasmerande och rolig att jobba i. Vi är beroende av människors intresse att jobba.

Nu drar Bert-Ove Johansson vidare till Irland för att bli chef för Bolidenägda Tara Mine, Europas största zinkproducent.

- Jag ska föra in lite BolidenSverige på Irland. 30 maj ska jag vara på plats.

Den 1 augusti tar Bengt Sundelin över tjänsten som platschef efter Bert-Ove Johansson. Sundelin är en känd profil inom Boliden med flera år på skiftande arbetsplatser inom företaget.

De senaste sju åren har han arbetat åt Metso Minerals, tidigare Svedala i Sala där han innehaft haft olika chefsposter.

- Det ska bli kul, det är ett spännande bygge i Garpenberg, och det är skönt att jag slipper flytta från Sala. Sju tidigare flyttar räcker, säger han.

Sundelin och Johansson som båda har sitt ursprung i Norrbotten känner varandra väl sedan lång tid tillbaka.

- Vi läste till bergsingenjör samtidigt. 1976 var vi med i den första årskullen som utexaminerades från Tekniska högskolan i Luleå.

MATS NILSSON

Mer läsning

Annons