Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tar kamp för Västra

Annons

Nedläggningsbeslutet kom i mars. Till år 2010 ska Västra läggas ned.

Lärarna är kritiska till att det är överfullt på högstadierna i Britsarvet och Hälsinggården, upp till 100 elever mer än skolorna egentligen rymmer. Varför ska de trängas där, samtidigt som Västra skolan ekar halvtom med runt 250 elever till hösten.

- Skolorna tävlar om elever, men våra rektorer har inte fått marknadsföra Västra. Vore det inte bättre om vi avlastade de andra skolorna och tog vissa områden, undrar Björn Johnsson. De elever som börjar till hösten hinner gå ut högstadiet på en liten, trivsam skola med kompetent personal.

Alla lärarna undrar hur verksamheten ska se ut de sista åren. Ska den bara tyna bort?

- Jag tycker det är synd att de behandlar skolor som klos- sar. Varför lägga ned en hel skola när det är bättre att tänka flexibelt. Man kan ju ta in annan verksamhet parallellt, säger Marika Englund. Hon och Karin Wahlén, som också har små barn, kan vittna om trängsel på dagis och undrar över i vilken skola deras barn ska trängas.

- Falun har få centrala skolbyggnader, den här har funnits i 90 år, ett centrum för folkbildning. Det är ett friskt hus, bra för allergiker, säger Ann-Gitt Hols som ser ett problem i att föräldrar ofta lever i nuet. Få funderar fyra år framåt, ännu färre gruvar sig över var barnen ska gå i skola om tio år.

- Hur stämmer det här med kommunens barnchecklista? De ska ju beakta barnen. Gör de det, eller får de bara hålla till godo för att kommunen ska snygga till budgeten, säger läraren Kicki Stoor.


"Vore ovettigt att behålla skolan"

- Det vore ovettigt att behålla Västra skolan, då blir det stängning av Södra skolan i stället, säger skolnämndens ordförande Ragnar Kroona.

Socialdemokraten Kroona syftar på att Västra skolan länge var tänkt som en F-9-skola. När de planerna skippades hävdes nedläggningsbeslutet som berörde Södra.

Tidningen bad Ragnar Kroona svara på frågor som Västras lärare skickat med:

Varför just Västra skolan?

- Elevantalet minskar i hela kommunen, men Västra är den skola som har det största elevtappet. Elever därifrån har också nära till en alternativ skola, Gruvrisskolan, Hälsinggården eller Britsarvsskolan.

Varför inte tänka mer flexibelt? Varför lägga ner en hel skola?

- Jag tycker vi är flexibla. Inga beslut är klara, men planer finns för att socialförvaltningen ska använda ett våningsplan till hösten.

- Kommunen behåller byggnaden, och vårt uppdrag är att bevara den så att den vid behov kan användas som skola igen.

Har skolpolitikerna stirrat sig blinda på att det skulle behövas 45 miljoner för att rusta? Det skulle kanske räcka med sju miljoner!

- Jag har besökt Västra skolan flera gånger och skolnämnden har alltid fått höra att det är omöjligt att bedriva modern undervisning i de gamla lokalerna. Det beror uppenbarligen på vilket perspektiv man har. Bara köket som behöver åtgärdas skulle gå på över 6 miljoner.

Hur ska kommunen klara antalet högstadieelever från 2020 och framåt, när kullarna ökar igen?

- Vid det laget kommer vi att ha minst en gymnasieskola för mycket. Kristineskolan ligger ju centralt och skulle kunna fungera som avlastning för högstadieskolorna.

Varför får inte våra rektorer marknadsföra skolan? Ska den bara tyna bort?

- Det finns inget intagningsstopp, men antalet elever kommer ju att minska successivt. Vi har sagt att ingen elev ska behöva byta skola.

- Nedläggningen har inte börjat än. Tanken är ju också att avveckla ett skoldistrikt, men nu behåller vi distriktet Berget till Västra skolan är avvecklad. Den nya chefen Kajsa Henriksson kommer sköta omställningsfrågorna, och ge personalen besked i god tid.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons