Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tar en klunk för hälsan

Annons

I går, måndag, var det fritt fram för eleverna på Bergaskolan och Kyrkskolan i Söderbärke att testa de nyinstallerade vattenautomaterna. Eller rättare sagt, vattenmaskinerna. I dessa finns nämligen alternativen, vanligt vatten eller vatten som spetsats med kolsyra.

Och det är den sistnämnda sorten som med sina sprudlande bubblor tar matchen mot mineralvattengiganter, som Spendrups storsäljare Loka.

Vattnet från grundvattentäkten i Snöån har även tidigare varit i ropet, och blev till och med prisbelönat i en tävling om det godaste kranvattnet för snart tio år sedan. En bronsplats blev det.

I samband med att gamla Risingsbo bryggeri danades om till Munkbo bryggeri, också det på 1990-talet, hamnade vattnet från Snöåtäkten även på flaska. Kranvattnet fick en extra guldkant och förpackades som vatten från "Snöåbrunn".

I samband med att kranvattenkampanjen dras i gång har också Tage Hägerman passat på att polera fram parollen "Snöåbrunn - hälsodrycken direkt i kran".

Timmen före lunch befann han sig i Bergaskolans kafeteria tillsammans med kommunens folkhälsoplanerare Åsa Draiby och rektorn Marie Stenström för att prata om kranvattnets betydelse för hälsan, miljön och ekonomin.

- Det finns ju ökad trend bland unga att dricka vatten som finns på flaska. Men flaskor måste tillverkas och transporteras långa sträckor.

- Därför är det förstås mycket bättre att dricka vattnet som finns i kranen, tycker Åsa Draiby.

I elevkaféets kiosk har sortimentet ändrats i syfte att förmå eleverna att välja nyttigare produkter. Precis som den svenska riksdagen används till och med ekonomiska styrinstrument.

Priset på läskedrycker som cocacola och fanta höjdes i syfte att minska konsumtionen.

- Elevrådet var med om att ta det beslutet, påpekar Marie Stenström.

Hur det blir mineralvattnet på burk återstår att se. Det råder dock ingen tvekan om att vattenmaskinen kommer att bli populär bland eleverna. Denna första dag var det stundtals kö fram till maskinen.

Ett taktiskt drag från energibolagets sida har också varit att dela ut den sportiga typen av plastflaskor bland eleverna.

- Vi ska dela ut 1200 flaskor bland eleverna, upplyser Tage Hägerman.

Prislappen för en vattenautomat av den typ som installerats på skolorna är 18000 kronor, plus ett par tusen för installeringen. Sammanlagt satsar därmed Seab runt 40000 kronor på att förmå eleverna att välja kranvattnet framför bryggeriernas vatten.

- Marknadskrafterna kommer förstås att försöka svärta ner kranvattnet, men jag tycker i så fall att det upp till bevis när det gäller kontrollerna av vattnet de säljer.

- Vårt vatten håller en mycket god kvalité och kontrolleras noga, försäkrar Tage Hägerman.

Han nämner att kranvattenkonceptet även anammats av bland andra Västerås kommun.

KÄLLA: SEAB HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons