Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tanter? Nej, miljömedvetna och klädintresserade

/
  • Handväskor hör till, Julia och Olivia har många olika.

Visst, de gillar rejäla skor, kappor och handväskor. De ärver kläder från mormors kompisar, gillar att koka lingonsylt och lagar helst mat från grunden.
Men systrarna Elf tänker inte på sin stil som tantig, utan mer som miljömedveten och snygg. Och den har ingenting med hemmafru-ideal att göra.

Annons

Det var först när de nyligen hörde en diskussion på tv, apropå tantböckerna, som Olivia och Julia Sjöberg Elf insåg att deras stil skulle kunna klassas som en del av den trenden.

När vi träffas klarar de första tanttestet galant – de väljer svart kaffe i små koppar i stället för en stor latte.

Sedan tre år handlar 19-åringarna allt utom underkläder på second hand-butiker. Båda är klädintresserade, och genom att handla begagnat har de råd att köpa en hel del, och samtidigt handla miljömedvetet.

– Det känns bättre inombords att inte tära på jordens resurser. När jag tröttnat kan jag lämna tillbaka kläderna till butiken. Och ganska ofta får vi grejor från mormors kompisar, säger Julia Elf och konstaterar att de flesta trender innebär att man måste konsumera nya saker, men inte den här.

När systrarna går på promenad med mormor så är det lite ombytta roller. Hon har jeans och jacka, medan de har kappa och nylonstrumpor.

Jodå, de föredrar ull framför fleece och småkakor framför surdeg... Men de byter inte gardiner hemma, det gör pappa. Och de har aldrig portmonnä med pengar, utan betalar allt med kort.

– Nej, vi kollar inte kassakvittona, men vi jagar alltid extrapriser över hela stan, våra kompisar brukar driva med oss för det.

Höga tantpoäng blir det dock vid spisen. De gillar att laga mat från grunden och gör gärna storkok på de soppor och grytor som sedan fyller matlådorna som de tar med sig till jobbet på McDonalds.

– Vi gillar att laga mat från scratch, stora kastrullen brukar åka fram, säger Olivia Sjöberg Elf.

Systrarna tar en påtår och funderar vidare över tanttänket. Det finns ju en debatt om att det nyvaknade intresset för matlagning, stickning och virkning ska innebära en återgång till gamla tiders hemmafru-ideal. Livsstilen är överromantiserad på många bloggar. Så blir det nog lätt när bloggaren ska dramatisera och verbalisera vardagens alla små händelser.

– Men nog är bullmamman bättre som ideal än heroin chic, säger Julia och syftar på de nära-döden-utmärglade modeller som förekom i modetidningar på 1990-tal.

– Tanttrenden är ju ett skönt begrepp för att beskriva stilen, men det kan vara lite problematiskt om man hamnar i könsstereotyper. Det viktigaste med kvinnokampen är ju att vi har valfrihet att göra det vi har lust med, säger Olivia.

Visst går det att kombinera pyssel och klädintresse med yrkesarbete, tycker systrarna Elf. Intresse för matlagning och kakbak handlar inte om att kvinnor ska kedjas vid spisen, utan om att göra saker de trivs med. Många jämnåriga killar gillar ju också att koka marmelad och baka surdegsbröd.

Mer läsning

Annons