Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tänkte även på de svaga

Annons

Vår folkkära, världsberömda och oförlikneliga operasångerska Birgit Nilsson har lämnat oss.

En tämligen okänd sida hos Birgit Nilsson är hennes engagemang för de utsatta i vår värld. Jag mötte Birgit Nilsson första gången på en middag hemma hos Malte Pålsson i Rekekroken utanför Helsingborg.

Året var 1989 och den hemska flyktingsituationen i Fugnido i Sudan hade uppdagats.

Jag hade själv på plats med egna ögon sett detta, tusentals människor hade blivit mördade. Aldrig tidigare i mitt liv hade jag varit så skakad.

Hoppets Stjärna gjorde en insats och jag fick vara de drabbades röst för att övriga världen skulle få upp ögonen för detta. Birgit Nilsson blev djupt tagen när jag berättade för henne om den situation som tusentals pojkar befann sig i och ville spontant engagera sig för att hjälpa.

En välgörenhetskonsert i Helsingsborgs konserthus blev resultatet och självklart gjorde Birgit Nilsson och många andra kända artister som bland andra Jarl Kulle och Jarl Borssén konserten till en succé. Välgörenhetskonsertens intäkter blev över 200000 kronor, att användas till att lindra nöden för de sudanesiska flyktingpojkarna.

Birgit Nilsson var en kvinna med en stark röst och ett starkt engagemang. För mig personligen och Hoppets Stjärna har Birgit Nilsson betytt mycket. Därför vill jag minnas henne som den som även tänkte på de svaga och utsatta i vår värld.

ERIK GUNNAR ERIKSSON

GRUNDARE AV

HOPPETS STJÄRNA

Mer läsning

Annons