Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tänker på oss själva

Annons

Det har nyligen varit val i Sverige och det medför självklart många olika spontana reaktioner.

Det som jag reagerade mest på under valet 2006 var inte att sossarna förlorade och moderaterna kom till makten.

Den starkaste reaktionen var heller inte ett glädjerus över att miljöpartiet gjort sitt bästa val hitintills. Den starkaste reaktionen var en känsla av skräck! Det var chocken över att fyra av tio killar mellan 16 och 20 röstade på Sverigedemokraterna (sd) i "Ungt val" och att Sverigedemokraterna blev det tredje populäraste partiet bland svenska ungdomar.

Sverigedemokraterna är ett nationalistiskt parti och i grund och botten är de främlingsfientliga. Att svenska ungdomar röstar på dem kan bero på många olika saker. Dels så växer vi upp i ett Sverige där främlingsfientlighet kan definieras som "förbjudet". Man kan känna sig upprorisk om man går ut med att vara Sverigedemokrat, och många ungdomar har ett behov av att vara upproriska.

Jag vet att många ungdomar är rädda för invandrare, och detta är ett stort problem. Jag anser att det bästa sättet att klara av världens problem är att hjälpas åt, och det klarar vi inte av om vi stänger ute folk från vårt samhälle.

Vad skulle hända om vi inte hjälpte de människor som verkligen var förföljda och utsatta? De skulle fly från sitt hemland och sedan söka uppehållstillstånd i Sverige, där de skulle kunna starta ett nytt liv i trygghet. Men de skulle inte få stanna på grund av att vi bara tänker på oss själva och vår välfärd.

Skärpning Sverige, så här får det inte gå till!

FRIDA

Mer läsning

Annons