Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tankbil kunde inte preja Nigeriaval

Annons

En vrålande lastbil med en stenbumling som förare blev den slående symbolen för Nigerias stapplande demokrati när Afrikas största land gick till presidentval. Men bildådet stoppades och röstandet gick oväntat lugnt till.

Lastbilen kom tidigt på lördagsmorgonen rullande mot valkommissionen i huvudstaden Abuja.

Om tankbilen nått målet skulle förödelsen ha blivit enorm, sade han. En sten var placerad på gaspedalen så att bilen fortsatte rulla utan förare.

När röstandet i president- och parlamentsvalet inleddes några timmar senare tillsades privatbilister att hålla sig borta från gatorna i den kommersiella huvudstaden Lagos och på andra håll. Soldater bemannade vägspärrar för att säkerställa lugnet när över 60 miljoner nigerianer hade möjlighet att för första gången i landets historia välja en ledning som under demokratiska former tar över från de senaste årens makthavare.

Med 140 miljoner invånare är Nigeria till folkmängden Afrikas största land. Men oljelandet präglas av stora spänningar mellan rika och fattiga respektive det muslimska norr och den kristet dominerade söder.

Oron för våld och korruption är extra stor sedan många liv krävdes i samband med regionala val för en vecka sedan.

I Yenagoa, huvudstad i oljedelstaten Bayelsa, stormade rebeller i fredags vicepresidentkandidaten Goodluck Jonathans hotell. Polis rapporterade att de planerat att mörda Jonathan, som dock undkom. Ett okänt antal människor dog när ett annat hotell i närheten sprängdes i luften.

Samtidigt sköts sju poliser som skulle bevaka valet ihjäl av okända gärningsmän i delstaten Nassarawa i landets centrala delar, rapporterade polisen på lördagen.

Öppningen av vallokalerna fick skjutas upp någon timme eftersom röstsedlarna, som i sista stund tryckts i Sydafrika, inte hunnit fram. Och på många håll fick valet till nationalförsamlingen och senaten helt ställas in på grund av problemen med röstsedlarna.

Men i det stora hela rapporterades valdagen ha avlöpt lugnare och bättre än befarat efter kaoset som förutspåddes i samband med förra helgens regionval.

För att bli president måste en kandidat få minst hälften av rösterna på riksnivå och en fjärdedel av rösterna i minst 24 av 36 delstater. Reglerna är utformade för att säkerställa att presidenten har stöd i hela det brokiga landet.

Om ingen president blir klar i första omgången går de främsta kandidaterna vidare till en andra valomgång inom en månad.

TT

Mer läsning

Annons