Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tankar inför ett årsskifte

Annons

Ett årsskifte är en hållplats. Där livet och tankarna går både framåt och bakåt. Stundens vemod i det förgångna men även förhoppning. Att möta ett nytt år utan rädsla.

I min ungdom, jag är född -22, var sekelskiftet 2000 för mig ett mycket avlägset tidsskede. En tid, som aldrig skulle kunna omfamna min lekamen. Men år har lagts till år och jag har fått ett rikt liv. Ett liv smyckat med livets blommor. I dag skriver jag 2007.

Döden och livet är också tankar, som ger sig till känna. Utan död inget liv och vice versa. Vi funderar mycket på livet efter döden. Hur skulle det vara om vi ägnade litet mer tankar om livet före döden? Jag vet ingenting om livet före min födelse. Således måste jag ha varit död. Och mitt nuvarande liv är livet efter döden? Det enda jag vet är stundens existens. Tomt före och efter. Således måste livet vara evigt. Så och med tiden. Det finns bara ett nu.

Döden för livet vidare, blommor vissnar och dör, men dess frukt för livet vidare. Så och med oss människor. Allt flytande i detta evighetshjul.

Vad har vi att oroa oss över? Ingenting. Möt varandra och se det goda hos våra medmänniskor. Vi kan bemöda oss om att så litet mer goda frön där vi går fram. Avkomman från trätofröna får det svårare att överleva, men jag tror knappast att de blir utrotningshotade.

GUNNAR KARLSSON, TORSBERG

Mer läsning

Annons