Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Tänk på djuren och sluta skjuta"

Annons

Nyåret är den stora skräckens kväll för många djur.

Många hundar, men även katter och andra djur, upplever raketerna och smällarna som vi människor firar med som något av det värsta de kan uppleva. Många av djuren får fortsätta att lida, trots att firandet borde vara över.

Efter varje nyårsfirande kommer rapporter om "totalförstörda" djur. Hundar som är så skrämda att ägarna knappt känner igen dem och ibland tar det lång tid för djuren att hämta sig från det vanvett de tycker sig ha upplevt.

Flera läsare har hört av sig till tidningen och bett oss att vädja till alla människor som tycker att smällare och raketer är "det roligaste som finns".

Hussarna och mattarna framhåller hur tacksamma de - och speciellt deras skyddslingar - vore om det årliga firandet kunde begränsas.

- Det går ju an om de skjuter av sina fyrverkerier på nyårsnatten, för då är vi beredda och kan hjälpa hundarna. Men vissa börjar smälla en vecka i förväg och fortsätter att avfyra pjäser en vecka in på det nya året, säger Jenny Björklund i Mockfjärd, en av flera som hört av sig till tidningen.

- Vi har två hundar och är tvingade att droga den äldre av hundarna för att han ska klara sig genom firandet, säger Jenny, som i likhet med andra kunnat konstatera att vissa fortsätter att fira med smällare en hel vecka efter nyår.

Hon berättar också om bekanta som är tvingade att åka långt ut i skogen med sina hundar, för att de ska slippa oväsendet.

Alltså: Sluta med skjutandet, så gör ni både djur och djurägare en stor tjänst.

GÖRAN FAGERLUND

Mer läsning

Annons