Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tandläkare oeniga om nytt förslag

Annons

Förslaget till nytt tandvårdsskydd delar landets tandläkare i två läger.

I en debattartikel i Dagens Nyheter kritiserar landets folktandvårdschefer förslaget som innebär ett skydd mot höga tandvårdskostnader.

Därmed är risken att statens kostnader för tandvård blir dyrare, hävdar artikelförfattarna.

Folktandvården hade velat se en större subvention av förebyggande tandvård och tycker att tandvårdsförslaget försvårar den egna abonnemangstandvården, en form av försäkring där patienten betalar en årsavgift baserad på en bedömning av behovet av tandvård.

I dag har 140|000_150|000 svenskar tecknat sig för abonnemangstandvård. Försäkringen vänder sig till patienter med en ganska god tandhälsa.

Bengt Franzon, tf vd för Privattandläkarna vänder sig mot budskapet att abonnemangstandvård förbättrar tandhälsan.

En del i förslaget till nytt tandvårdsskydd innebär en tandvårdscheck på 600 kronor vartannat år för patienter i åldern 20_29 år och för dem som är 75 år och äldre, samt 300 kronor för dem som är mellan 30 och 74. Avsikten är att checken ska användas till förebyggande tandvård, till exempel som delbetalning vid abonnemangstandvård.

Att checken inte täcker hela kostnaden tycker han är rimligt. Vuxna patienter bör kunna betala lite själva för en undersökning vartannat år.

Men Raimo Pälvärinne håller inte riktigt med.

TT

Mer läsning

Annons