Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tandhälsan allt bättre i landet

Tandhälsan blir allt bättre i Sverige. Utbildningsnivån har dock betydelse – och även var i landet man bor. Det visar nya siffror från Socialstyrelsen.

Annons

Socialstyrelsens nya siffror visar att äldre har kvar sina tänder allt högre upp i åldrarna.

– Antalet kvarvarande egna tänder hos äldre har ökat. Personer i åldern 60-90 år hade 2016 i snitt drygt en tand mer jämfört med dem som var i den ålderskategorin 2009, säger statistiker Frida Lundgren i ett pressmeddelande.

Dessutom ökar antalet oskadade tänder hos personer i åldrar mellan 20 och 65. Att just äldre lyckas behålla sina tänder i större utsträckning har sin förklaring, menar Andreas Cederlund, sakkunnig i frågan:

– En förklaring kan vara att fler av dagens äldre har haft tillgång till bättre tandvård och fått kunskap om tandhälsa när de var unga. God tandhälsa grundläggs ofta redan vid unga år och hänger sedan med genom livet, säger Andreas Cederlung i ett pressmeddelande.

Utbildning har betydelse för tandhälsan, visar statistiken. Bland personer mellan 35 och 74 år som endast gjort akuta besök hos tandvården, är andelen med endast förgymnasial utbildning högre (11 procent) än bland de med eftergymnasial utbildning (5 procent).

Statistiken visar även att klyftorna gällande tandhälsa ökar – även om det överlag minskar med utdragna tänder.

I landet ser det olika ut på sina håll. Hallands län toppar statistiken med friskast tänder. Lägst andel fyllningar sker här.

I Norrbotten däremot gör en högre andel fyllningar och får tänder utdragna. Rutinbesöken är även inte lika täta här.

– De regionala skillnaderna har synts i statistiken över längre tid, men är svåra att ge entydiga förklaringar till. Faktorer som längre avstånd och tillgång till tandläkare skulle kunna spela in, men även socioekonomiska faktorer, säger Andreas Cederlund i pressmeddelandet.

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

AT-APPEN: Alltid senaste nytt från avestatidning.com i vår app för IPhone och Android

Mer läsning

Annons