Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tände facklor för mänskliga rättigheter

Annons

Initiativet till Vintereld komer från föreningen Peace&Love, men arrangeras i samarbete med Borlänge Falu FN-förening, Borlänge ungdomsråd och Bilda.

- Vi började redan förra året, men då hade vi bara fackeltåg. I år ville vi utöka, eftersom det här är frågor som vi på Peace&Love tycker är viktiga att arbeta med, säger Sara Olsson.

Arrangemanget inleddes på fredagen med Musik och poesi på restaurang Flying Scotsman. Bland annat fick publiken stifta bekantskap med musikern Kjell Höglund och författaren och poeten Marcus Birro.

- Då kom det cirka 90 personer och lyssnade, det var jättebra. Synd att det inte kom fler än 15 personer på lördagen, säger Sara Olsson.

Då var det seminarium på Cozmoz under temat hedersrelaterat liv, där Helya Riazat föreläste.

På söndagen var det dags att även bokstavligt göra skäl för namnet Vinterled. Ett fackeltåg med cirka 25-30 personer marscherade runt centrum med FN:s blå flaggor vajande i fronten.

Slutdestination var Liljeqvistka parken där tal hölls av bland andra Sofia Rosén från Borlänge ungdomsråd och forskare Tomas Axelsson från Högskolan Dalarna.

- Nu ska vi försöka göra Vintereld till en tradition varje år den 10 december, säger Sara Olsson från Peace&Love.

MARIA SVENSSON

Mer läsning

Annons