Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tandådalens fjällhotell ska synas i sömmarna

Annons

Vid stämman var det för övrigt fler än 50 medlemmar som inte ville ge styrelsen ansvarsfrihet för det senaste årets skötsel, eller snarare sagt misskötsel av föreningen.

Det finns således ett ganska utbrett missnöje med ledningen för bostadsrättsföreningen. Över en tredjedel av de medlemmar som var representerade på stämman ville inte ge styrelsen ansvarsfrihet.

Men det hade behövts ytterligare ett 30-tal röster, majoritet på stämman eller minst tio procent av de totalt drygt 800 medlemmarna, för att få igenom yrkandet.

Bakgrunden till missnöjet är att bostadsrättsföreningens ledning enligt kritikerna har sålt föreningens tillgångar alltför billigt till skidortskoncernen Skistar.

Kritikerna menar rentav att ledningen sålt tillgångar som man inte haft rätt att sälja.

Och om försäljningen ändå visar sig riktig så har bostadsrättsföreningen hamnat i en situation där Skistar äger så många andelar att koncernen har egen majoritet och kan styra bostadsrättsföreningen helt som den vill.

- Oavsett hur bra Skistar kan vara som ägare så är det ingen bra situation om en stor ägare kan bestämma allt över alla 800 övriga medlemmar. En sådan genomgripande ändring av föreningen är ett ärende som borde läggas fram för en stämma, säger andelsägaren Peter Häggström som på årsstämman fick igenom kravet om en oberoende granskningsman.

Det Skistar köpt är bostadsrättsföreningens servicebolag som bildades i mitten av 90-talet för att driva verksamheterna vid fjällhotellet.

2002 var servicebolaget konkursmässigt och därmed hotades även bostadsrättsföreningen av konkurs.

Situationen för delägarna räddades av att Skistar gick in som delägare i servicebolaget. Under förra året såldes resten av servicebolaget till Skistar, förutom en mindre post som servicebolagets vd äger.

Genom köpet äger Skistar mer än hälften av cirka 3 200 andelar i bostadsrättsföreningen.

Nu ifrågasätter kritikerna om servicebolaget verkligen haft några andelar att sälja, i alla fall finns enligt uppgift inga upplåtelseavtal om andelar från föreningen till servicebolaget.

- Över huvud taget måste man ifrågasätta värderingen av servicebolaget. Till exempel har man nollvärderat bostadsandelar som ger en hyresintäkt på en miljon kronor netto om året. Ett realistiskt värde borde vara cirka tio miljoner kronor. Med ett av Sälens attraktivaste lägen borde det finnas ett övervärde i fastigheterna på kanske 10-20 miljoner kronor, men även detta har nollvärderats av vår egen styrelse, menar Häggström.

Granskningsmannen ska nu se över värderingarna och hur kostnader förts mellan bostadsrättsförening och servicebolag.

Granskningen ska även se på vilka roller bolagets vd och tillika föreningens syssloman/förvaltare haft i de olika turerna. Denne har samtidigt haft styrelseuppdrag i fastighetsbolag i Skistar-sfären.

Med ett eget aktieinnehav i servicebolaget, vilket sannolikt blir mer värt med Skistar som ägare, anser kritikerna att det handlar om både egna intressen och dubbla stolar för vd och att styrelsen avhänt sig kontrollen över föreningen.

Förutom den kommande granskningen ligger också ett mål vid Mora tingsrätt. En av medlemmarna, före detta styrelseledamot i föreningen, har stämt bostadsrättsföreningen i Tandådalens fjällhotell för den undermåliga affären med Skistar.

Om medlemmen får rätt kan det leda till att föreningen kan söka återvinning från Skistar.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons