Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Talman utmanar Bush i Syrien

Annons

Vägen till Damaskus är vägen till fred, säger det amerikanska representanthusets talman Nancy Pelosi. Hon besöker Syrien där hon samtalat med president Bashar Assad i tre timmar.

Pelosis uttalande efter mötet med Assad på onsdagen utlöste omedelbar kritik från Vita huset i Washington:

Pelosi sade samtidigt efter Assadsamtalet att hon uttalat för honom "vår oro för Syriens band till Hizbollah och Hamas" och för att krigare smiter över från Syrien till Irak. Hon sade också att hon överlämnat ett budskap från Israels premiärminister Ehud Olmert till president Assad och sagt att Israel är redo för fredssamtal med Syrien.

Spänningen mellan Bushregeringen och kongressens demokrater har stigit ytterligare på grund av Pelosis Syrienresa. Den utmanade från början Vita husets Mellanösternpolitik och redan vid avfärden fick hon kritik från presidenthögkvarteret. Bushregeringen avvisar samtal med Assad och anklagar Syrien för att stödja palestinska Hamas och libanesiska Hizbollah. USA har fördömt båda rörelserna som terroristorganisationer.

Demokraten Pelosi är den högst rankade USA-politiker som besökt Damaskus efter 2003 då förhållandet med Syrien började försämras. USA:s dåvarande utrikesminister Colin Powell reste till Syrien i maj 2003. Sedan dess har landet besökts av USA-politiker från lägre nivåer, både demokrater och republikaner. Demokrater och vissa republikaner har sagt att vägran att samtala stängt möjligheterna till framsteg i Mellanösternkrisen.

TT

Mer läsning

Annons