Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tallinn förbjuder folksamlingar

Annons

Offentliga möten och försäljning av alkohol har förbjudits i Tallinn.

Efter upploppen i förra veckan, då polisen verkade oförberedd och förlorade kontrollen, vidtar man omfattande säkerhetsåtgärder.

Folksamlingar är förbjudna i den estländska huvudstaden och i omgivande Harju län fram till den 11 maj.

Valborgsmässoaftonen och natten till den 1 maj blev lugn i Tallinn. 45 personer greps för fylleri, men för tredje dygnet i rad slapp man upplopp.

Polisens beredskap var dock omfattande. Stora polispatruller marscherade genom centrum fram på småtimmarna och i gathörnen sågs de grupper av fyra, fem poliser som nu blivit ett ständigt inslag i stadsbilden.

Enligt en polistalesman förekommer uppmaningar på internet till samlingar som kan hota den allmänna ordningen och leda till skadegörelse, uppger lokala medier.

Framför allt vill myndigheterna öka säkerheten inför 9 maj. Då firas varje år den sovjetryska Segerdagen (mot Nazityskland 1945) och i Tallinn har den i sex decennier högtidlighållits vid den så kallade bronssoldaten.

Regeringens beslut att flytta det sovjetiska monumentet från innerstan till en krigskyrkogård utlöste protesterna och våldet i förra veckan.

Bronssoldaten visades upp på sin nya plats i måndags, men polisen räknar med protester kring den 9 maj från unga ryska aktivister som kräver att statyn ska återföras till sin ursprungliga plats.

Därför har även det rådande förbudet mot försäljning av alkohol förlängts i Tallinn och Harju län. Från 3 till 7 maj gäller försäljningsförbud under eftermiddagar, kvällar och nätter, men 7_10 maj råder förbud dygnet runt.

TT

Mer läsning

Annons