Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Talibanernas ÖB uppges ha dödats

Annons

Talibanernas högste militäre befälhavare har dödats, uppger den afghanska regeringen.

Mulla Dadullah och hans bror dödades under en militär operation i provinsen Helmand i södra Afghanistan, uppgav inrikesdepartementets informationsbyrå på söndagen.

Tidigare sade säkerhetsansvariga till Reuters också att den enbente befälhavaren Dadullah stupat. De lämnade inga uppgifter om var och när det ska ha skett.

Dadullah framträdde i en brittisk tv-intervju i början av mars och hävdade då att Usama bin Ladin står i kontakt med talibanledarna i Afghanistan.

Han sade i intervjun för Channel 4 att han inte själv har träffat bin Ladin sedan USA invaderade Afghanistan 2001, men att kontakten upprätthålls hela tiden.

Dadullah har lett talibanernas operationer i östra och sydöstra Afghanistan och har betraktats som en nära medarbetare till den högste talibanledaren mulla Omar.

Dadullah sade också i intervjun att hundratals självmordsbombare står beredda att angripa Natosoldaterna i Afghanistan.

Dadullah var inblandad i kidnappningen i mars av en italiensk journalist och halshuggningen av två afghanska kolleger till honom, rapporterar AFP. Italienaren frigavs i utbyte mot fem talibaner.

Det var inte omedelbart klart om befälhavaren dödades i strid under den stora operation i provinsen Helmand som Nato-styrkan Isaf just nu genomför.

BBC rapporterade i maj förra året att Dadullah hade gripits i provinsen Kandahar, ett starkt fäste för talibanerna. Men en man som sade sig vara Dadullah ringde sedan upp Reuters och förnekade uppgiften. Det spekulerades i möjligheten att det kan ha rört sig om en förväxling eftersom en man som var enbent liksom Dadullah hade gripits.

Mängder av talibaner har stupat i Operation Achilles där 5|500 soldater är engagerade.

TT

Mer läsning

Annons