Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Talibaner tog unga missionärer

Annons

Ett 20-tal sydkoreanska kristna missionärer har kidnappats i Afghanistan. En talesman för talibanerna sade sig ligga bakom bortförandet och att missionärerna var i säkert förvar.

Gruppen befann sig i en buss i Ghazni-provinsen, på väg till Kabul från Kandahar, när de på torsdagen stoppades och bortfördes.

Det är den största gruppen utlänningar som har kidnappats i Afghanistan. Beskedet om kidnappningen togs emot med bestörtning i Sydkorea. Utrikesdepartement uppmanade de sydkoreaner som på eget initiativ är i Afghanistan att lämna landet och avrådde bestämt från resor dit. Sammanlagt befinner sig 340 sydkoreaner i Afghanistan, varav 200 soldater som deltar i den Natoledda Isafstyrkan .

De kidnappade sydkoreanerna är ungdomar från en kristen kyrka och de var på en kort missionsresa i det strängt muslimska Afghanistan, uppgav kyrkliga källor i Sydkorea.

Ghazni-provinsens guvernör, Mirajuddin Pattan, bekräftade kidnappningen. Han var irriterad över att utlänningar, som är ett givet mål för lokala talibanrebeller och kriminella gäng, rest utan beskydd.

Talibanrebeller, som tidigare kidnappat två tyskar, sade på fredagen att den tyska gisslan kommer att släppas endast om Tyskland drar bort sina trupper från Afghanistan. Tyskland bidrar med omkring 3|000 soldater till Isafstyrkan.

TT

Mer läsning

Annons