Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Talibaner halshögg journalist

Annons

Talibaner uppgav på söndagen att de halshuggit en afghansk frilansjournalist som arbetade som översättare åt en italiensk kollega.

Journalisterna Ajmal Naqshbandi och Daniele Mastrogiacomo kidnappades av talibaner i början av mars. Mastrogiacomo frigavs två veckor senare, efter en kontroversiell överenskommelse där italienaren byttes mot fem fängslade talibaner.

Naqshbandi blev dock kvar i fångenskap, då talibanerna krävde ytterligare fångar i utbyte av Afghanistans regering. En tidsfrist sattes till på måndagen, annars skulle han mördas. Men redan på söndagen meddelades att han hade halshuggits.

Uppgifterna har inte kunnat bekräftas av oberoende källor.

Italiens premiärminister Romano Prodi fördömde mordet som ett "absurt brott". Hans motståndare i Silvio Berlusconis parti Forza Italia kallade Prodi "cynisk" och lade ansvaret för Naqshbandis död på Prodis regering.

I tisdags kidnappades två franska hjälparbetare och deras tre afghanska kollegor i sydvästra Afghanistan.

Kohandeln med talibanerna i Mastrogiacomo-fallet har mött internationell kritik och Afghanistans president Hamid Karzai har sagt att fångutbytet var en engångsföreteelse. En talesman för talibanernas militärledare, mulla Dadullah, sade tidigare på söndagen till AFP att den nya gisslans öde kommer att avgöras när Naqshbandi antingen frigivits eller dödats.

TT

Mer läsning

Annons