Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Talibaner går med på möte om gisslan

Annons

Talibanerna har gått med på att möta sydkoreanska diplomater för att diskutera gisslan, hävdar en afghansk guvernör.

Talibanerna sade sent i onsdags att de inte har dödat någon mer av sydkoreanerna, som kom till Afghanistan för att syssla med hjälparbete. Motiveringen var att direkta samtal med den sydkoreanska sidan kan öppna en "ny förhandlingsfas".

Men en medlem av den sydkoreanska diplomatgruppen sade att man fortfarande väntar på en bekräftelse från talibanerna.

Extremistgruppen som har kidnappat de kristna sydkoreanerna kräver att åtta talibanfångar ska släppas ur fängelse i utbyte mot gisslan. Myndigheterna har hittills vägrat ge efter.

Av de 23 som kidnappades den 19 juli har två mördats sedan tidigare tidsgränser löpt ut. I onsdags passerades åter en tidsgräns satt av talibanerna, men ännu på torsdagsmorgonen fanns ingen rapport om att någon av de återstående 21 sydkoreanerna dödats.

Sydkorea och USA är eniga om att inte ta till våld för att frita de 21 sydkoreanerna i gisslan. Men afghanska styrkor har varnat folk i provinsen Ghazni för möjligheten av en offensiv i det område där gisslan hålls, rapporterar Reuters.

Sydkoreanerna kidnappades i Ghazni sydväst om Kabul. Talibanerna har nu delat upp dem i flera grupper som hålls på olika ställen i den låglänta och grönskande regionen.

Det afghanska försvarsdepartementet har meddelat att arméhelikoptrar i onsdags släppte ut flygblad i flera områden av Ghazni där invånarna uppmanades att ta sig till säkra områden för att undvika att råka illa ut under en operation "de närmaste veckorna". Men enligt departementet handlar det om en rutinoperation som inte har något med kidnappningarna att göra.

Sydkoreas utrikesminister Song Min-Soon och USA:s vice utrikesminister John Negroponte möttes i samband med ett asiatiskt säkerhetsforum i Filippinerna i dag. De enades om att båda länderna ska avstå från alla former av våld för att frita gisslan, sade en sydkoreansk diplomat.

Den andra i gisslan som mördades av talibanerna, 29-årige Shim Sung-Min, väntades hem till Sydkorea på torsdagen. Hans anhöriga sade att en begravningshögtid kommer att hållas och att hans kropp därefter ska överlämnas till medicinsk forskning.

TT

Mer läsning

Annons