Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Talibaner förnyar hot mot gisslan

Annons

Talibanerna har förnyat sitt dödshot mot de 21 sydkoreaner som de håller som gisslan sedan drygt två veckor.

Talibantalesmannen Yousuf Ahmadi sade på söndagen att talibanerna inte hade haft någon kontakt med vare sig de sydkoreanska förhandlarna eller den afghanska regeringen på två dagar.

Han sade också att talibanerna och de sydkoreanska förhandlarna ännu inte hade kommit överens om var de ska träffas för att förhandla om en frigivning av gisslan. Sydkoreas delegation har begärt att få träffa talibanerna ansikte mot ansikte. Kidnapparna kräver dock att mötet ska ske på en plats som de kontrollerar eller i ett annat land och att FN då garanterar deras säkerhet.

23 sydkoreaner, utsända av en kyrka för att bedriva hjälpverksamhet, kidnappades under en bussresa och sedan dess har två av dem dödats. Talibanerna kräver att talibanska fångar ska friges i utbyte mot sydkoreanerna. Afghanistans regering har sagt nej till detta i fruktan för att en sådan gest skulle generera fler utpressningsförsök.

Talibanernas talesman hävdade i ett telefonsamtal med Reuters att Sydkoreas förhandlare har sagt att de ämnar övertala den afghanska regeringen att tillmötesgå kravet på att fångna talibaner ska friges.

I lördags satte talibanerna en av de kidnappade kvinnorna i kontakt med nyhetsbyrån AFP.

Det gick dock inte att få bekräftat att telefonsamtalet verkligen kom från en person ur gisslan.

Enligt den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap försöker Sydkoreas regering skicka mediciner till de 21 fångarna. Men talibantalesmannen sade att fångarna inte skulle få ta emot några mediciner _ om de dör av dem kommer Afghanistans regering att beskylla kidnapparna för det, resonerade han. Han bekräftade att två av de 18 kvinnorna i gisslan är allvarligt sjuka.

TT

Mer läsning

Annons