Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Tålamodet är slut"

Annons

Den bilburna delen av befolkningen med Pettersson i spetsen har sedan flera år tillbaka rest krav på att den allmänna vägen till byn åtminstone måste vara framkomlig. Det är den långt ifrån alltid, hävdar de, och kämpar vidare. Ärendet har mer eller mindre kommit att bli som en följetong med årligen återkommande avsnitt.

- Vi som bor här i Abborrberg betalar vägskatt som alla andra och då har vi har rätt till en väg som är alltid är framkomlig. Jag har åkt på många grusvägar men aldrig sett någon som är så fruktansvärt dåligt som den här, fortsätter Pettersson som nu har fått mer än nog och är beredd att driva ärendet till sin spets.

- Vi måste gå till högre ort. Väghållarna (Peab) borde skämmas. Jag ska jävlar anamma ta hit en vägmästare från Falun, dundrar han vidare.

De ständigt återkommande vägproblemen beror, enligt Pettersson, helt enkelt på att själva vägkroppen är slut och att det inte längre finns något material kvar att skrapa upp med väghyveln.

- Det spelar ingen roll hur många gånger de hyvlar. En eller ett par dagar efteråt är hålen i körbanan tillbaka igen och bilisterna får fortsätta att köra slalom mellan dem. Det är bara en tidsfråga innan det händer olyckor.

Det konkreta kravet från Abborrbergsborna är att vägen grusas upp så det blir ett ordentligt underlag.

- Det är ju ingen lång sträcka från Långvasselbron och upp så det kan räcka med några gruslass så blir det bra, tipsar Pettersson med tydlig adress till väghållaren.

Att vägen är i uruselt skick lagom till sommar- och turistsäsongen ses som en försvårande omständighet all den stund många vill besöka denna attraktiva del av Grangärde finnmark.

- Vägens skick skrämmer bort turisterna. Vi tappar många besökare och det kan vi heller inte acceptera, konstaterar Pettersson.

- Folk ringer ofta och frågar hur vägen är. Då lär jag ju säga som det är och de flesta blir avvaktande.

I den fortsatta kampen för en anständig landsväg hoppas Pettersson och övriga i byn på draghjälp från Ludvika kommun.

- Ja, för turismen är väl i högsta grad också en kommunal angelägenhet, slutar "Bagarn".

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons