Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Taktikspelet kring EMU-omröstningen

Annons

Tidningen blundar för de två största partiernas taktiska utspel.

I ledaren den 2 januari kommenteras Miljöpartiets krav på "EMU-folkomröstning samtidigt med valet i september". Och att detta inte skulle handla om något annat än "smart taktik" från ett EMU-fientligt parti. Att i det här avseendet tala "smart taktik" utan att kommentera Göran Perssons tidigare gjorda taktiska utspel om en EMU-folkomröstning strax efter årets riksdagsval, och förhållandet att moderatledaren tacksamt hakat på detta utspel genom att föreslå för den 17 november som dag för omröstningen, förvånar mig. Det går ju inte att blunda för att dessa förhållanden startade det politiska rävspel som nu pågår om när den tilltänkta folkomröstningen ska hållas.

För Sverige har siktet varit inställt på att folkomröstningen kunde hållas tidigast 2003 - 2004. Men när det är, som Göran Persson framhöll i något av sina uttalanden, att Sverige uppfyller de viktiga kraven för inträde i EMU: låg inflation och en statsbudget i balans, finns det inte anledning att skjuta på den utlovade folkomröstningen. Men ska den hållas tidigare, ska det vara på valdagen den 16 september. Det synes också vara folkpartiets och kristdemokraternas uppfattning. Det är således inte som ledaren beskriver det, bara miljöpartiet och vänsterpartiet som vill ha folkomröstningen på valdagen.

För mig är det ett följdriktigt ställningstagande av dessa fyra partier. Detta då ett svenskt medlemskap i EMU, i hög grad påverkar samhällsekonomin och demokratin i Sverige. Fram till dagen för årets riksdagsval, kommer således partiernas budskap till oss väljare att handla om detta. Det vill säga sådant, som inrymmer samhällspolitiska frågor, vi tar ställning till när vi lämnar vår röst för något av partierna i riksdagsvalet. Men det är också frågor vi tar ställning till, när vi ska lägga vår röst för ett JA eller ett NEJ till EMU.

Med en omfattande informations- och studieverksamhet i de elva studieförbundens regi - i direkt anslutning till årets valrörelse - kommer folkomröstningen om ett svenskt medlemskap i EMU, att genomföras under former som alla partier tidigare varit eniga om: En ärlig och öppen folkbildningsverksamhet.

SVANTE PEDERSSON

Mer läsning

Annons