Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Taket håller inte tätt

Annons

När tövädret slog till började det rinna in stora mängder smältvatten på golv och i källare från Vinstragårdens tak. I Sjönäs, avdelningen för korttidsboende för åldringar som skrivits ut från sjukhus, droppar det in rejält med vatten och personalen har fått ställa ut ett antal hinkar på golvet i korridoren.

- Halkrisken för våra åldringar är stor och man kan fråga sig vad som händer med fukten sedan, säger Calle Ström.

Han har bara jobbat på Vinstragården i två månader så det är första gången han ställs inför problemet. Men för vårdbiträdet Anki Sanders är takläckage på Vinstra ingen nyhet. Hon har jobbat där i fyra år.

- Det är så här på våren. Förra året fick vi ett rum renoverat för att det runnit in vatten i väggarna. Vissa tycker att det luktar mögel, andra inte, säger hon.

Tage Ryen, fastighetsförvaltare på Landstingsbostäder, förklarar att det är den dåliga takkonstruktionen är grund till problemet.

Vinstragårdens tak är stort till ytan och helt platt. Just nu ligger ett decimetertjockt islager på dess plastyta och tinar. Vattnet rinner in genom sprickor i taket.

- Man byggde så på 70- och 80-talet. Konstruktionen består av ett betongbjälklag med papper och isolering ovanpå. På det lades en duk och singel.

-Vid en ombyggnation tog man bort duken och lade på ett lager plast i stället, säger Ryen.

Genom årens lopp har Landstingsbostäder letat fram och tätat de sprickor som bildats i plasten.

- Problemet är att hitta själva sprickan. Vattnet som rinner in i isoleringen kan droppa ner i byggnaden tiotals meter bort från själva sprickan.

Landstingsfastigheter har gjort en beräkning på vad det skulle kosta att lägga ett nytt tak.

- Det kostar alldeles för mycket, miljontals kronor. Det blir billigare att leta rätt på sprickorna och täta dem, säger Ryen.

Finns det risk för mögelbildning?

- Rinner det in i gipset på mellanvägarna så är det illa. Vi har tidvis bytt ut gipskivor i väggarna och lagt in rännor som säkerhet. Just nu ser det inte ut att att vara någon fara.

MATS NILSSON

Mer läsning

Annons