Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tak i sjukförsäkring utreds

Annons

Folkpartiet får inget gehör från regeringskollegerna om höjda tak i sjukförsäkringen under mandatperioden.

Men frågan ska utredas enligt socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson.

Med dagens maxnivå för ersättning i sjukförsäkringen får 1,6 miljoner svenskar mindre än 80 procent av lönen när de är sjuka. Folkpartiet, som redan i valrörelsen fick vika sig när den borgerliga alliansen slog fast att taket skulle sänkas vid ett regeringsskifte, tycker att det är dags att höja nivån igen.

Han vill dock inte kommentera när eller hur folkpartiet kommer att driva kravet.

Men inlägget får inget stöd från allianskamraterna.

Statsminister Fredrik Reinfeldt är övertygad om att personer med högre lön klarar att täcka upp för lönebortfall genom försäkringar och avtal på arbetsmarknaden.

En konsekvens av att ta bort taket vore att vissa människor skulle kunna få fyra_fem gånger mer betalt för att inte jobba än vad den som jobbar i barnomsorg eller hemsjukvård har i lön.

Kristdemokraternas gruppledare i riksdagen, Stefan Attefall, uppger att partiet hellre vill ha skattesänkningar för låginkomsttagare än bidragshöjningar för höginkomsttagare.

Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson (m) förbereder just nu direktiven till en kommande parlamentarisk utredning om socialförsäkringarna, där sjukförsäkringen är en stor och viktig del. Ersättningsnivåerna blir där enligt Husmark Pehrsson ett självklart diskussionsämne.

Utredningen kommer också att ta upp flera av de förslag som folkpartiet lyfter fram, som till exempel frågorna om det ska finnas en bortre gräns för hur länge man får vara sjukskriven och om sjukförsäkringen ska lyftas ut ur statsbudgeten.

Socialdemokraternas Tomas Eneroth tror dock inte på några breda överenskommelser innan striden om pensionsöverenskommelsen bilagts.

Men det finns frågor som behöver diskuteras, anser han. Det viktigaste är att människor inte faller mellan stolarna.

TT

Mer läsning

Annons