Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tågtrafiken upphör på Västerdalsbanan

/

Nu är beslutet fattat. Den 12 december rullar det sista tåget på Västerdalsbanan mellan Borlänge och Malung.

Annons

Vid dagens styrelsemöte beslutade Tåg i Bergslagen att lägga ner persontrafiken på Västerdalsbanan. Beslutet innebär att det sista persontåget rullar från Malung mot Borlänge den 12 december för att därefter ersättas med busstrafik.

- Vi har fattat vårt beslut baserat på det underhåll som måste göras på banan, men några sådana medel finns inte hosTrafikverket, och då är det inte mycket annat att göra än att lägga ner persontrafiken, säger Hugo Oljemark som är vd på Tåg i Bergslagen.

Trafikverket har valt att nedgradera Västerdalsbanan till en "lågtrafikerad godsbana" och kommer således att underhålla och rusta banan utifrån de krav som sådan trafik kräver.

– Då är det inte mycket för oss att göra, eftersom dagens moderna tåg och signalsystem kräver betydligt mer resurser, säger Hugo Oljemark.

– Jag är oerhört besviken, men nu har vi nått vägs ände. Inget besked som kommit de senaste åren har gått åt rätt håll, säger Inga-Britt Kronnäs, ordförande för Dalatrafik och ledamot i Tåg i Bergslagens styrelse.

Beslutet om nedläggning av tågtrafiken innebär att stråket Malung-Borlänge nu ersätts med bussar.

Styrelsen för Tåg i Bergslagen besluade också vid sitt möte att utöka trafiken mellan Borlänge och Örebro där tågen nu kommer att rulla en gång i timmen.

Mer läsning

Annons