Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tågrånarboss söker nåd på nytt

Annons

Ronnie Biggs, en av hjärnorna bakom Det stora tågrånet i Storbritannien 1963, gör ett nytt försök att bli frigiven från fängelset av humanitära skäl.

Den 77-årige Biggs, som är delvis förlamad och knappt kan tala efter flera svåra slaganfall, vill tillbringa sin återstående tid tillsammans med sin familj.

Han flyttades i förra månaden från högsäkerhetsfängelset Belmarsh i London, där terrorfångar normalt sitter, till ett fängelse för äldre fångar i Norwich i östra England.

En av Biggs jurister, Giovanni Di Stefano, har skickat ett e-brev till justitieminister Jack Straw. Han skriver att Biggs till fullo uppskattat flytten men att den inte för ett ögonblick kan kompensera hans omedelbara behov att få tillbringa resten av sitt liv tillsammans med sin familj.

Biggs dömdes till 30 års fängelse 1964 efter en av kriminalhistoriens mest omtalade storstötar.

Tillsammans med elva kumpaner rånade Biggs posttåget mellan Glasgow och London. Bytet blev hela 2,6 miljoner pund, eller omräknat till dagens penningvärde omkring 30 miljoner pund (över 410 miljoner kronor).

Biggs greps och dömdes men lyckades rymma efter bara 15 månader. Han flydde först till Australien och sedan, när polisen var honom på spåren, till Brasilien. Där blev han något av en legend genom sitt vidlyftiga playboy-liv som också inspirerade till flera långfilmer. Miljoner människor runtom i världen häpnade över att rånare kunde få sådan stjärnstatus.

År 2001 gav Biggs upp, återvände till Storbritannien och överlämnade sig till polisen efter att ha jagats i 36 år.

För tre år sedan ansökte Biggs anhöriga om nåd för honom.

TT

Mer läsning

Annons