Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tågolycka ger fortsatta störningar

Annons

Vid 14-tiden i dag öppnades ett av de två spåren vid olycksplatsen vid Ledsgård mellan Göteborg och Kungsbacka där sista vagnen i ett godståg spårade ur i går kväll. Det innebär att Öresundstågen och X2000-tågen kan passera igen.

Räddningstjänsten ser inga risker med bärgningen av den urspårade godsvagnen. Klockan 17 skulle det hjulpar som glidit av spåret lyftas tillbaka och under arbetet skulle området att spärras av. Enligt tidtabellen skulle inga tåg passera Ledsgård under bärgningsarbetet. Man hoppades därmed klara bärgningen utan ytterligare störningar i tågtrafiken.

Vagnen innehåller etylenoxid som är mycket brandfarligt och giftigt. En ventil under vagnen skadades och det befarades att ett mindre läckage uppstått. Räddningstjänsten spärrade därför av ett område kring vagnen och fyllde skum under den. Men det visade sig att tankvagnen var intakt. Det som droppade från vagnen var kondensvatten. Därmed var det ingen risk för explosion.

Det urspårade tåget tillhör Green Cargo och urspårningen skedde när lokföraren skulle koppla loss loket för att assistera ett annat tåg som fått en lokskada.

När han kopplade loss vagnar kom de i rullning och rullade igenom en stoppbock, sade Leif Holm vid Green Cargos pressjour i går kväll.

Pendeltågen mellan Göteborg och Kungsbacka vänder i Lindome fram tills godsvagnen är bärgad. På sträckan mellan Lindome och Kungsbacka ersätts pendeltågen av buss. Efter klockan 18 hoppas SJ att även pendeltågen ska gå som normalt.

Vi vill hemskt gärna ha i gång trafiken framåt kvällen, i och med Göteborgskalaset är det många som reser med oss då, säger Håkan Kiendel på SJ:s pressjour.

Olyckan skedde på precis samma ställe som vid ett tillfälle 2005, då ett godståg med klorgas spårade ur. Men räddningschef Nils Andreasson tycker inte att man ska dra för stora växlar på likheterna mellan olyckorna.

Nej, det kommer att bli en undersökning om det här, men såvitt jag kan förstå är händelseförloppet väldigt olika, säger han.

Mer läsning

Annons