Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tågaffärerna ska granskas?

Annons

Mikael Slavicek, chefsjurist för NOU, säger att han talat med Transitios vd Bo Fredriksson under gårdagen.

- Det som är problemet är att det har gjorts en upphandling, men flera år innan Transitio bildades. Vi får i så fall titta på när avtalen upphandlats och när de överförts till Transitio, säger han.

- Men det som förefaller viktigare för oss är hur tågbolagen fått sina kontrakt med Transitio. Jag vill inte uteluta att vi tittar på det här.

Västmanlands Lokaltrafik, VL, var först ute med att köpa Reginatåg av Adtranz 1998 och det första trafikbolag som blev delägare i vagnbolaget Transitio. Ingemar Liljegren var vd i VL fram till 1999, då han gick i pension. Han var en av dem som genomförde affärerna med Adtranz.

- Eftersom jag har slutat så vill jag inte kommentera det, men handlingarna finns att tillgå, säger han.

Den nuvarande vd:n för VL, Lars Matsson, säger till tidningen att han inte känner till affären i detalj och att han vill gå igenom handlingarna först innan han ger någon kommentar.

Som Falu Kuriren avslöjade i lördags så har det begåtts brott mot LOU, lagen om offentlig upphandling, när de problemtyngda Reginatågen upphandlades.

Transitio är ett vagnbolag som införskaffar rullande material och hyr ut dem till de regionala tågbolagen.

De 12 Reginatåg som Tåg i Bergslagen har, är hyrda av Transitio på femårskontrakt, med option på ytterligare tre år. Men leasingkontraktet mellan Transitio och TiB hade inte föregåtts av någon konkurrensutsatt upphandling, vilket enligt de jurister tidningen talat med är ett brott mot LOU.

- Västmanlands lokaltrafik hade beställt 20 tåg av Adtranz tidigare, men de behövde inte alla. Det är juridiskt testat om vi kunde överta deras option, säger Gunnar Dahlstedt, s, styrelsemedlem i Tåg i Bergslagen.

Men enligt NOU håller varken argumentet att ni har leasat tågen eller att Västmanlands lokaltrafik är delägare i Tåg Bergslagen.

- Då kan det väl vara läge att pröva om det har gått rätt till.

Har det gått rätt till?

- Den uppfattningen bibringades vi.

MICHAEL MARKLUND

Mer läsning

Annons