Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ta ungdomarna på allvar!

Annons

I dag finns det många ungdomar som inte tror att de kan påverka sin egen vardag. De känner sig stressade över att de har mycket att göra i skolan och när det uppstår problem vet de inte riktigt hur de ska hantera dem.

När man känner sig orättvist behandlad, vilket alla människor gör någon gång, och inte tror att man kan göra något åt situationen blir följden att man mår dåligt. Människor som vet att de har möjligheter att påverka klarar sig bättre än andra.

I verkligheten kan unga påverka på många olika sätt. De kan ta upp frågor på elevråd och ungdomsråd. De kan också vända sig till lärare, skolledning och politiker för att få dem att göra något åt problemen. Många upplever dock att det är jobbigt att engagera sig. De vet inte riktigt hur de ska bete sig och orkar inte lägga ner den kraft som behövs. Unga känner sig ofta skeptiska till politiker och det demokratiska systemet. Flera förstagångsväljare avstår från att rösta. Jag tror att allt detta hänger ihop.

Vi vuxna kan bli bättre på att visa hur man påverkar, samt inspirera unga så att de vill engagera sig i samhället och arbeta politiskt för att förändra det som man upplever som orättvisor. Vi borde bli mycket bättre på att ta ungdomarna på allvar. Vi måste respektera deras upplevelse av verkligheten, fritid som skola. Vår demokrati är bland det viktigaste vi har!

LOTTA WEDMAN, MILJÖPARTIET

Mer läsning

Annons