Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ta bort straffskatten på arbete

Annons

Det gamla klassamhället är borta. Alla kan i dag bli vad de vill.

Men de höga skatterna är på väg att skapa ett nytt klassamhälle. Även stora karriärsteg belönas i Sverige med ett fåtal tusenlappar netto efter skatt och bidrag.

Signalen till skomakarsonen eller sömmerskans dotter blir tydlig: "Visserligen ger vi dig möjlighet att gå i skolan och satsa på utbildning, men det är ingen idé för ditt liv kommer ändå inte att ändras speciellt mycket."

Gedigna utredningar visar att för 70 procent av hushållen spelar det ingen som helst roll för förmögenheten vad inkomsten är.

Vilka är det då som blir rika? Det är en ny, låt oss kalla det samhällsklass, som kännetecknas av att den har inkomster från andra håll än från arbetsmarknaden.

Det kan röra sig om ren tur som lotterier eller lyckade bostadsaffärer och en växande grupp som har svarta inkomster.

För människor som har sin egen ansträngning och sin van-liga arbetsinkomst som enda källa till försörjning är det däremot nästan omöjligt att påverka sin situation.

Man sitter fast där man en gång hamnat.

Ett sätt att komma till rätta med detta och möjliggöra för den som vill anstränga sig att förbättra sin ekonomiska situation är att ta bort den straffskatt på arbete och utbildning som den statliga inkomstskatten utgör.

Robert Gidehag

Skattebetalarnas förening

Mer läsning

Annons