Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ta bort inkomstskatten på bostadsrätter

Annons

Nära var fjärde bostadsrättsförening i HSB dubbelbeskattas. Förutom fastighetsskatten på cirka 620 miljoner kronor betalade bostadsrättsföreningarna i HSB, 200 miljoner kronor i inkomstskatt 2004. Det är en fördubbling på två år.

Det här är en skatt som alla partier redan för sju år sedan sade att man ville ta bort. Tre olika statliga utredningar har på senare tid kommit fram till att boendebeskattningen slår orättvist, eftersom det inte blir lika villkor för olika boendeformer. Både bostadsrätt och hyresrätt drabbas i det nuvarande skattesystemet av dubbelbeskattning.

Finansminister Pär Nuder har nyligen aviserat att beskattningen av bostadsrättsföreningar ska ses över i en ny stor skatteutredning som tillsätts i höst om nuvarande regering sitter kvar.

Men löftet om en översyn är inte nytt. Nuvarande bostadsansvarig minister, Mona Sahlin, har liksom sina företrädare utlovat detta. Vilket också Thomas Östros gjorde när han var skatteminister.

Men alla liknande översyner har stannat vid utredningar. Medan gräset gror dör kon.

När intäkterna från den felaktiga inkomstskatten ökar blir det allt svårare att avskaffa den. Staten blir helt enkelt beroende av intäkten och risken är stor att denna felaktiga skatt permanentas.

I Dalarna är det 23 bostadsrättsföreningar i HSB som betalar 2 378 884 kronor i inkomstskatt 2005. Det är fler än tidigare.

Totalt betalar bostadsrättsföreningarna inom HSB Dalarna 8 813 277 kronor i fastighets- och inkomstskatt, eller cirka 84 000 kronor per bostadsrättsförening.

Det är bråttom med att avskaffa dubbelbeskattningen nu, innan det blir omöjligt. Att den har kunnat bibehållas, trots löftena om avskaffande, beror sannolikt på att opinionstrycket inte varit särskilt stort. Politikerna har i stället koncentrerat sig på att justera fastighetsskatten efter påtryckningar från villaägaropinionen.

Det är självfallet inte fel att sänka fastighetsskatten, men innan man gör det borde man börja med att ta bort dubbelbeskattningen och införa lika avdragsmöjligheter för bostadsrättsföreningar som för egna hem så att det blir lika villkor.

HSB DALARNA GÖRAN STÖRLING, ORDFÖRANDE

Mer läsning

Annons