Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ta befälet över ditt liv

Annons

Trots mörket och kyla ska livet fungera som vanligt och under stora helger ökar kraven och stressen ännu mer.

- Vad vi behöver är en lugnare rytm anpassad för klimatet och kroppen,

Det anser Karin Lamberg, elit-idrottskvinna under många år även arbetar med fysisk och mental träning. Hon är också annonskonsulent på Falu Kuriren.

- Grunden för mentalt och fysiskt välbefinnande är motion eller fysisk aktivitet. En mycket stressad person behöver en lugn aktivitet medan en annan vill bli pigg och allert och ska då välja en mer intensiv aktivitet.

Att ha en god "ork", det vill säga kondition, hjälper dig att klara vardagens alla krav. Ork och kraft finns då över till det oväntade eller det som ska ge extra krydda i tillvaron.

- Kom ihåg att vi faktiskt inte måste någonting. Tänk efter och planera. "Vad vill jag och min familj med julen". Hitta de positiva sidorna av situation. Fyll din tanke med möjligheter istället för skyldigheter. Det jag står inför kan jag göra på bästa möjliga sätt. Jag väljer min egen tanke.

Att vara idrottsman på högsta nivå kräver en hög prestation. För att uppnå den krävs planering. Det går att dra paralleller med prestationer vi förväntas göra i vardagen med planen en idrottsman gör inför sin träning och tävling, anser Karin.

- När jag säger att vi kan optimera vår vardag, menar jag inte att vi ska göra mer utan använda tiden och planera den och även se på vad vi gör.

- När vi känner stress och kraven ökar blir det obalans. En människa som ständigt känner sig otillräcklig kan inte heller prestera något bra. Genom att göra en plan och ta kommando över vardagen behöver inte omständigheterna styra och det behöver inte komma obehagliga överaskningar.

Att vila, sova, ha trevlig och framför allt må bra och hitta lugna stunder och tid att njuta. Det ingår också i planen för vardagen.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons