Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Systerskolan växer

Annons

Mycket pengar ska samlas in, drygt 200 000 kronor bara i år.

53 föräldralösa elever behöver få sin skolavgift, mat och logi betald. Lärare som inte har tillräcklig behörighet måste utbilda sig. Och ett tjugotal elever som gått ut skolan och studerar på universitet behöver ekonomiskt stöd.

-Vi har tagit oss vatten över huvudet, säger Berit Gunnarsson och ler.

Berit Gunnarsson som varit rektor på Martin Koch har varit med i Tweyambe projektet enda från början. 1995 åkte hon och maken Stig ner till Tanzania. De bodde där i tre år och Berit arbetade upp den bristfälliga administrationen och höll massvis med seminarier. Stig arbetade som lärare. Det har blivit många återbesök med uppföljning. Berit var där senast i våras.

-Det är så svårt att säga nej till barnen. Vi får brev hela tiden där elever från Tweyambe berättar om sina framsteg i skolan och att de vill fortsätta.

För att samla in pengar har det arrangerats en loppmarknad. Den 28 oktober blir det ytterligare en, som äger rum i Vasakyrkan. För några veckor sedan kunde man komma hem till familjen Gunnarsson och få mat och massage för 100 kronor. Det blev ett par tusenlappar. Varenda krona behövs.

Skillnaden mot tidigare år är att Forum syd inte längre ger bistånd till byggnader och utrustning. Därför söker Fred- och biståndsföreningen istället pengar till projekt som främjar demokratin och projekt som arbetar mot spridningen av hiv. En ansökan på drygt 100 000 kronor till seminarier för att stärka kvinnor genom kunskap ligger inne. Besked om hur ansökan tagits emot kommer någon gång i december.

-Kvinnorna i Tanzania bär en tung börda. Seminarierna kommer därför handlar om mänskliga rättigheter, så att kvinnorna kan kräva sin rätt mot männen, säger Berit Gunnarsson.

Seminarierna kommer även handla om familjeplanering, näringslära, barnvård och morderna odlings metoder.

Berit Gunnarsson berättar att de sökt bidrag till köp av vattentankar. Men det räknas visst inte som ett demokratiskt projekt. Det är märkligt tycker Berit då det alltid är kvinnorna som hämtar vattnet, och därför borde det i allra högsta grad vara ett jämställdhetsproblem. Enligt gammal sed bär inte män vatten. En uppluckring är dock på gång bland yngre män, berättar Berit.

För några år sedan gick hela summan från Martin Koch-gymnasiets dagsverke till syster skolan i Tanzania. Men sedan ett par år tillbaka går halva beloppet till andra projekt som läkare utan gränser.

Just nu befinner sig Hedemoraborna Gabriella Grindbo och Marie Karlsson i Tanzania. De arbetar som volontärer och hjälper till med den stora ungdomsorganisationen. En tysk organisation har skänkt en halvmiljon, och massvis av projekt ska genomföras. Efter årsskiftet kommer de tillbaka och arbetet tas vid av Bryson Saulo. Han kommer från Tanzania och är gift med en svenska. En ansökan om lön till Bryson Saulos har nyligen skickats in till Forum syd.

STAFFAN ALBERTS

Mer läsning

Annons