Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Systematisk tortyr i Tjetjenien

Annons

Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter, Thomas Hammarberg, anklagar Tjetjeniens myndigheter för människorättsbrott.

Hammarberg sade sig ha funnit bevis för omfattande övergrepp när han i dagarna besökte fängelser i landet. Enligt honom mötte han inte en enda fånge som inte blivit utsatt.

Hammarberg sade sig ha träffat fångar som torterats med elchocker och en man som hade tvingats sitta på huk så länge att hans ena ben blivit permanent förlamat.

Hammarberg deltog på torsdagen i en människorättskonferens, arrangerad i huvudstaden Groznyj. Men konferensen bojkottades av fristående organisationer, som betecknade den som en propagandashow iscensatt av Moskva, för att förbättra Tjetjeniens president Ramzan Kadyrovs skamfilade anseende.

Den ryska ledningen å sin sida sade att konferensen har förlagts till Groznyj för att visa att freden återvänt till republiken, efter nästan två decennier av strider mellan rysk militär och tjetjenska separatister.

Den tidigare milisledaren Kadyrov anklagas av människorättsorganisationer för bland annat bortförande av personer som sedan hittats döda, märkta av tortyr. På torsdagen nominerade Rysslands president Vladimir Putin honom formellt till Tjetjeniens president, efter att Kadyrov provisoriskt innehaft posten sedan i mitten av februari.

TT

Mer läsning

Annons