Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sysselsättning eller arbetslöshet?

Annons

Carl-Oskar Bohlin och Johan Forssell anklagar SSU för att vilja gömma undan unga arbetslösa i olika former av "låtsasjobb" som de så föraktfullt kallar alla former av insatser för att motverka passivisering.

Att varje människa ska ha ett arbete att gå till är något självklart för mig och för socialdemokraterna. Desto längre man går arbetslös desto svårare är det att komma tillbaka på arbetsmarknaden. Därför är det av största vikt att ungdomar som är arbetslösa har något vettigt och relevant att sysselsätta sig med under tiden.

Att klippa gräs och hänga gardiner åt gamla människor är nu helt plötsligt, när socialdemokraterna lanserar idén om plusjobb, något dåligt och fel. Men när moderaterna lanserar sina hushållsnära tjänster åt de rika, ja då är jobben tydligen helt okej.

Vi tycker att det är en bra målsättning att ingen ungdom ska behöva gå arbetslös i mer än 100 dagar. Motsätter sig MUFdetta? Hur ser MUF på att moderpartiet helt plötsligt blivit kollektivavtalsfantaster, i alla fall är retoriken sådan nu i valtider? Stämmer ni in i detta MUF, eller vill ni att utländsk arbetskraft ska kunna jobba för fem kronor i timmen? Moderaternas politik tvingar människor att acceptera kraftigt sänkta löner.

Visst är det så att vi har en för hög arbetslöshet. Trots detta står sig Sverige när det gäller sysselsättningen i Europa. Vi SSU:are och socialdemokrater tror dock på en annan lösning på problemet än de borgerligas förslag med att sänka skatter och en eliminering av arbetsgivaravgiften.

Det är ganska märkligt att kunskapen hos Bohlin och Forssell angående arbetsgivaravgiften är så låg. Arbetsgivaravgiften är den del av löneutrymmet som går till olika former av försäkringar. Ska ungdomar ha sämre villkor den dagen de blir sjuka eller tänker skaffa barn? Eller ska det bara vara så att de med stora plånböcker ska vara de enda som har råd att vara sjuka eller skaffa barn?

SOFIA KNÖÖS

SOFIA KNÖÖS ÄR ORDFÖRANDE I SSU DALARNA OCH UNG SOCIAL- DEMOKRAT I FALUN.

Mer läsning

Annons