Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Syrien röstar på ende kandidaten

Annons

Syriens väljare fick på söndagen chansen att rösta ja till en ny sjuårsperiod för sin president Bashar al-Assad.

Ingen annan kandidat har fått chansen att ställa upp.

Det handlar därför om en folkomröstning om ett nytt mandat för den 41-årige härskaren, som har ärvt sin makt av fadern Hafez al-Assad.

Det skulle vara en politisk sensation om Bashar, vars kandidatur godkändes enhälligt av parlamentet tidigare i maj, stoppades. En jurist som också ville ställa upp som presidentkandidat säger att hans anmälan förbigicks med tystnad.

I grannländerna Irak och Libanon råder kaos och strider mellan olika grupper. Detta stärker ytterligare al-Assads position. De statliga massmedierna och det regerande Baathpartiet har betonat behovet av ledarens kontroll över en stark stat. I kampanjen har man också lovordat de ekonomiska reformer som införts och presidentens strävan att bekämpa Israel.

"Med Bashar är Syrien säkerhetens och stabilitetens hemland", lyder ett budskap till mobilanvändare.

Partifunktionärer, statsanställda och säkerhetsfolk var bland de första vid vallokalerna på morgonen.

Förra gången det var omröstning, år 2000, fick Bashar stöd av 97,29 procent av de röstande.

Liknande resultat var normen också under Hafez al-Assads diktatur.

Bashar lovprisas i kampanjfilmer för sina framgångar i att stoppa USA-ledda försök att isolera Syrien.

Men problemen i relationerna med omvärlden är långtifrån slut. FN:s säkerhetsråd väntas snart fatta beslut om att upprätta en tribunal för att rannsaka misstänkta för mordet på den antisyriske libanesiske ledaren Rafiq al-Hariri.

Den förre premiärministern dödades av en bomb i Beirut 2005.

Domstolen är enligt syriskt sätt att se ett amerikanskt verktyg för att skapa oro i Syrien och straffa landet för dess stöd till palestinierna och till Hizbollah i södra Libanon.

Bashar har gradvis öppnat ekonomin men har behållit sin hårda kontroll över samhället, där Baathpartiet är allenarådande. Förra året drogs en kampanj igång där ledande politiska aktivister dömdes till mångåriga fängelsestraff.

TT

Mer läsning

Annons