Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sympatidemonstration i Stockholm

Annons

Stockholmspolisen mobiliserar inför en sympatidemonstration för danska Ungdomshuset, som dansk polis stormade i morse. Under våldsamt motstånd greps mellan 75 och 100 ungdomar och tre skadades.

Demonstrationen i Sverige kommer förmodligen att hållas i Kungsträdgården i Stockholm vid 15.30.

Det finns uppgifter om att demonstrationer ska hållas även i Göteborg och Malmö.

Tidigare på dagen spärrades området kring den danska ambassaden i Stockholm av. En bit bort demonstrerade ett tiotal personer utrustade med banderoller.

Trots att eftermiddagens utannonserade demonstration inte har tillstånd kommer polisen inte att försöka skingra demonstranterna.

En större demonstration planeras också i Köpenhamn klockan 17 i eftermiddag. Den ska utgå från Blågårds Plads och där arbetar glasmästare för fullt med att sätta upp träskydd framför butiksfönstren.

En talesman för Ungdomshuset säger till nyhetsbyrån Ritzau att man hoppas på tillströmning av sympatisörer från Sverige, Tyskland och andra länder. Talesmannen aviserar många olika aktioner de närmaste dagarna.

Polisaktionen i Danmark hade en klart militär prägel. Strax före klockan sju på morgonen körde polisens utryckningsfordon upp bakom Ungdomshuset och området spärrades av. Polisen besprutade huset med skumladdade vattenkanoner vilket täckte fönstren. Samtidigt luftlandsattes poliser med helikopter på Ungdomshusets tak. Polisaktionens militära prägel är unik och hade enligt polisen planlagts länge och noggrant.

Kampen om Ungdomshuset - som har sålts till en frikyrkoförsamling och ska rivas - har under det senaste halvåret resulterat i flera våldsamma upplopp i den danska huvudstaden.

Också ungdomarna var väl förberedda. Men medan ungdomarna i själva huset höll sig i stort sett lugna under avhysningen, blev det bråk mellan polis och ungdomar som skyndat till från andra stadsdelar. Det var oklart om det fortfarande fanns ungdomar i byggnaden.

Ungdomarna byggde barrikader, stack sopcontainrar i brand och överöste ordningsmakten med gatsten. Skolor och förskolor i Nörrebroområdet stängdes och föräldrarna ombads ta hem sina barn.

Aktioner genomfördes på flera platser i Köpenhamn under förmiddagen. På Torvegade nära fristaden Christiania antändes an container. På Österbrogade stoppade några ungdomar trafiken som var på väg in mot Köpenhamns centrum. Fler trafikblockader har aviserats.

En av de tre personer som skadades i kravallerna vid Ungdomshuset är en 20-årig tysk. Han har lagts in för observation på Rigshospitalet efter att ha träffats av något föremål i huvudet. Hans tillstånd uppgavs vara stabilt.

TT

Mer läsning

Annons