Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Symbol för framtidstro

/
  • Cirkusstämning. Tre duktiga cirkusartister med rötter i bygden gav invigningen en cirkusprägel.
  • Hattlyft. Axel Immler tar av sig hatten för sin publik och sin skolas nya sporthall.
  • Akrobatik. Sofia och Rebecka imponerade på åskådarna med sitt cirkusnummer.
  • Dansanta. Musik- och dansskolans showdansgrupper framförde flera nummer, bland annat ett där medlemmarna agerade städande mammor.
  • Paddling. Även för typiska utomhusidrotter som forspaddling fyller hallen en funktion.
  • Entusiasm. Unga föreningsrepresentanter tog hallen i besittning.
  • Invigning. En grupp unga handbollstalanger invigde hallen genom att
  • Parakrobatik. Sofia Wålstedt och Rebecka Nord hade flugit hem från Paris, där de går en cirkusartistutbildning, för att framföra ett avancerat parakrobatiknummer. Här tar de mark för en kort stund.
  • Gastkramande. 25-årige Axel Immlers luftakrobatiknummer, utfört i ett tygstycke strax under Sporthallens tak, var både gastkramande och roande.
  • Karriärklättring. Axel Immler har använt bland annat tyg och eld för att klättra på karrärstegen. Han är nu verksam som cirkuslärare i Trondheim.

Annons

Uppskattningsvis 700 personer deltog i lördagens hallinvigning i Mockfjärd.

Det blev en hejdundrande fest och en uppvisning i entusiasm och ungdomligt kunnande.

Kommunens idrottande, musicerande och dansande ungdomar bjöd på ett brett, underhållande och överraskande bra invigningsprogram med Rosa Flank som "programguide" och Jan Sjönneby som regissör och dirigent.

Bland de medverkande märktes unga representanter för en rad idrottsföreningar, showdansgrupperna Offroad och Toadz, och inte minst musikskoleensemblerna Gagnef Windband, Stråkdraget och Slagverkarna.

Dessutom hade de ansvariga tagit hem två av Mockfjärdsskolans tidigare elever, som bjöd på uppvisningar som vida överglänste den "cirkus" som föregick 1970-talets hallbygge.

Med en tygstycke som redskap och livlina demonstrerade Axel Immler sin framgångsklättring. 25-åringen från Dala-Floda är i dag verksam som cirkuslärare i Trondheim och ger föreställningar i hela Norge. Hans luftakrobatiknummer var både gastkramande och roande.

Sofia Wålstedt, 23 år och även hon uppväxt i Dala-Floda, kom direkt från Paris för att tillsammans med Rebecka Nord framföra ett avancerat parakrobatiknummer. Både Sofia och Rebecka går tredje året på en fransk cirkusartistutbildning.

Själva invigningen förrättades av en grupp unga handbollstalanger, som gemensamt "spräckte nollan" i ett av hallens handbollsmål.

- Det här är en stor dag för kommunens invånare. Efter 35 år av diskussion och trätor mellan orterna Mockfjärd och Djurås kan vi nu inviga en fantastisk anläggning, en symbol för vår framtidstro och de utvecklingsmöjligheter som finns i vår bygd, sade Anders Ahlgren i sitt högtidstal.

Dessutom genomfördes en rad olika tävlingar och aktiviteter. Föreningarna visade upp sina verksamheter och många kommuninvånare fick tillfälle att studera hallen. Förre fritidschefen Börje Bergqvist konstaterade att hallen saknar fönster för att idrottarna inte vill ha störande ljusinsläpp och reflexer och "ljuddoktorn" Peter Östling berömde akustiken.

Deltagarna var påfallande överens om att envishet kan vara ett framgångsrecept.

Men flera av dem betonade också vikten av samarbete och att det ibland kan räcka med att sträcka ut en hand över de gärdsgårdar som ibland kan förefalla både höga och ogenomträngliga.

I slutet av 1960-talet valde politikerna i Gagnef - av bypolitiska skäl - att bygga två gymnastikhallar som redan då var för små.

Det har inneburit att flera handbolls- och innebandylag har fått spela sina hemmamatcher utanför hemkommunen.

Under årens lopp har invånare och politiker försökt att lösa problemet och i början av 1990-talet diskuterades möjligheterna att bygga om Elementhus´ gamla väggfabrik till sporthall. I fjol enades politikerna om att bygga en ny och modern hall vid Mockfjärdsskolan.

Den nya anläggning som nu invigts är Dalarnas fjärde största sporthall och har kostat närmare 18,5 miljoner kronor. Den är 53 meter lång och 24 meter bred och konstruerad så att den kan delas av och nyttjas för flera olika aktiviteter samtidigt.

Mer läsning

Annons