Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sylvia Lundewall vakar över kommunens minne

Annons

Rummet är fönsterlöst, långsmalt och rymmer rad efter rad med arkivhyllor. Dörren in är av stål och är tjock och tung som till ett bankvalv. Det gäller att värna om kommunens kollektiva minne. Det finns omkring 1400 hyllmeter dokument i arkivet.

- Arkiveringen styrs av den arkivlag som kom 1991. Där konstateras bland annat att myndigheternas arkiv är en del av det nationella kulturarvet, förklarar Sylvia, som är kommunens arkivarie.

Lagen säger att arkiven ska vårdas så att de tillgodoser rätten att ta del av allmänna handlingar, behovet av information för rättskipning och förvaltningen samt för forskningens behov.

-Men, allt hamnar inte här. Ungefär 80 procent av förvaltningarnas handlingar kastas. Det är respektive förvaltning att bestämma vad som ska arkiveras och det finns riktlinjer för vad som ska väljas bort.

En del dokument som inte är så viktiga gallras bort efter en tid. På en vagn ligger flera buntar med verifikationer från 1995 som gallrats bort.

- De utrymmen som blir lediga räcker inte för de nya dokument som ska arkiveras.

I arkivet finns protokoll från dåvarande stadsfullmäktige 1867 och framåt. På de många hyllorna står en stor del av Hedemoras senare historia. Det finns dock en hel del utöver de kommunala handlingar.

-Vi har en del enskilda arkiv, som personarkiv, gårdsarkiv och byarkiv. Vi tar emot arkivmaterial som är av lokalhistoriskt intresse, förklarar Sylvia Lundewall.

Allt är dock inte samlat i Tjädernhuset. Det finns en depå i Långshyttan och skolan har sitt eget arkiv. De äldsta dokumenten går tillbaka till 1600-talet

Arkivet nyttjas naturligtvis av kommunens egen personal. Då rör sig då i huvudsak om ekonomiska handlingar och lönehandlingar som ska tas fram. Men även andra söker sig till arkivet.

- Det brukar vara studenter på högskolan som ska skriva lokalhistoriska uppsatser och hembygdsforskare. Släktforskarna har en hel del att hämta här, men de har inte riktigt hittat hit än. Arkivet är till för alla och det är bara att komma hit. Jag är till för att störas, förklarar Sylvia.

PETER GUSTAVSSON

Mer läsning

Annons