Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sydkoreanska gisslan hemma

Annons

De båda kvinnliga hjälparbetare som släpptes av talibangerillan i Afghanistan i måndags kom på fredagen hem till Sydkorea, skakade av att först vid hemfärden fått veta att två män i gisslan hade mördats av talibanerna.

Kim Gi-Na och Kim Kyung-Ja stannade kort till inför tv-kamerorna efter landningen på storflygplatsen Incheon väster om huvudstaden Seoul.

Båda sade sig hoppas att de kvarvarande sydkoreanerna i gisslan ska friges snart.

De två kvinnorna ingick i den grupp på 23 kristna sydkoreaner, 16 av dem kvinnor, som rövades bort av talibanerna den 19 juli under en bussresa i södra Afghanistan. Gerillan sköt senare ihjäl två av männen i gruppen för att sätta press på den afghanska regeringen att frige fängslade rebeller, något som Kabulregeringen vägrat och vägrar.

Först när de båda kvinnorna flög hem fick de vetskap om att två gruppmedlemmar hade skjutits ihjäl av sina fångvaktare, berättade en sydkoreansk regeringsföreträdare som reste tillsammans med dem.

Utländska massmedier släpptes inte in i flygterminalen vid parets ankomst. Från Incheon kördes kvinnorna i ambulans till ett militärsjukhus för undersökning.

TT

Mer läsning

Annons