Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sydafrikas storstrejk går vidare

Annons

Förhandlingar i Sydafrika om ett slut på den tre veckor långa strejken bland offentliganställda avbröts på fredagen utan resultat, meddelade landsorganisationen Cosatu.

Cosatu sade dock i ett pressmeddelande att den statliga arbetsgivarsidan hade lagt fram ett nytt förslag som facken ska ta ställning till inom 21 dagar. Fackliga representanter ska träffas på söndagen för att börja granska det nya förslaget.

Den landsomfattande strejken utbröt den 1 juni och beskrivs som den största arbetsmarknadskonflikten i Sydafrika sedan apartheidsystemet avskaffades. Arbetsnedläggelsen har slagit hårt mot framför allt sjukhus och skolor och satt regeringen under starkt tryck.

Fackföreningsrörelsen, som formellt är en nära allierad till regeringspartiet ANC, anklagar president Thabo Mbeki och hans regering för att föra en ekonomisk politik som gynnar storföretagen på bekostnad av miljoner fattiga sydafrikaner.

På fredagen fastslog arbetsmarknadsdomstolen att högre polisbefäl inte får delta i strejken men att polispersonal på mindre utsatta befattningar har rätt att lägga ned arbetet.

Regeringen säger att staten inte har råd med några höga lönehöjningar. Centralbanken hävdar att kraftiga lönepåslag vore inflationsdrivande och skulle tvinga fram räntehöjningar.

Storstrejken ses som en kraftmätning inför ANC:s kongress i höst, när partiet väntas utse en ny ledare efter Thabo Mbeki. Den som tar över partiledningen är i praktiken att betrakta som landets nästa president. Den kontroversielle förre vicepresidenten Jacob Zuma väntas kandidera och har ett starkt stöd av facken.

TT

Mer läsning

Annons