Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sydafrikas regering stäms om aids

Annons

Sydafrikanska aktivister tänker dra regeringen inför rätta för dess hivstrategi och för avskedandet av vice hälsoministern.

Avskedandet av den respekterade vice hälsoministern Nozizwe Madlala-Routledge som varit en nyckelperson i kampen mot hiv/aids har skapat panik och rädsla, anser aktivisterna och kräver att beslutet ska återtas.

Den mest inflytelserika påtryckningsgruppen TAC lyckades 2002 vinna ett fall i författningsdomstolen som tvingade regeringen att erbjuda behandling med bromsmediciner på statliga sjukhus.

Nu vill gruppen få domstolen att tvinga hälsodepartementet att låta vårdinrättningar i hela landet införa ett system där både mammor och barn får behandling med läkemedel för att förhindra överföring av viruset.

Hittills har bara Västra Kapprovinsen fått tillstånd att införa behandlingen. Regeringen förordar generellt inte behandling med läkemedel mot hiv/aids.

President Thabo Mbeki håller själv den hårt kritiserade hälsoministern Manto Tshabalala-Msimang under armarna. Hon har fått öknamnet Fru Rödbeta för att hon så ihärdigt rekommenderat att hiv/aids behandlas med naturmedel som citron, rödbeta och afrikansk potatis.

Sydafrika är ett av världens mest aidsdrabbade länder där en på nio är hivsmittad.

TT

Mer läsning

Annons