Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sydafrikas fack visar makt i strejk

Annons

I en maktdemonstration inför kommande ANC-kongress och parlamentsval utvidgade landsorganisationen Cosatu på onsdagen storstrejken i Sydafrika.

Det mäktiga Cosatu kritiserar president Thabo Mbeki för att han marknadsvänliga politik inte har kommit de fattiga arbetarna till del. Sedan 1 juni har sjuksköterskor, lärare och andra offentliganställda strejkat för högre löner. Att regeringen på onsdagen gick med på medlarnas bud om 7,25 procents lönelyft i|stället för utgångsbudet 6,5 procent blidkade inte Cosatu, som kräver minst 10 procent. Strejken utvidgades därför som planerat med sympatiaktioner från en rad fackförbund.

Två miljoner arbetare skulle ut i strejk på onsdagen enligt Cosatu, som också utlovat massdemonstrationer med flera hundra tusen människor på gatorna i storstäder som Johannesburg och Durban. Strejken pågår samtidigt som president Mbeki inviger Världsekonomiskt forum för Afrika i Kapstaden med internationella ledare från politik och näringsliv. Sydafrika är kontinentens största ekonomi och oro på arbetsmarknaden gynnar inte regeringens strävan att locka utländska investerare.

Uppslutningen i sympatistrejkerna varierade emellertid från stad till stad och från förbund till förbund. Bland annat ställde inte det stora gruvfacket upp med motiveringen att de inte haft tillräckligt med tid att informera sina medlemmar.

Även om inte landet stängdes _ som Cosatu hoppats på _ så skapade strejken stora förseningar i Durbans kollektivtrafik, medan busstrafiken rullade i Johannesburg. Däremot blev det trafikstockningar av protestmarschen som samlade cirka 15|000 arbetare.

"Lika sjukvård för alla" och "Rätt till bostadsbidrag för alla" löd texten på två plakat i demonstrationen. "Vi kommer att minnas när vi röstar 2009" stod det på ett annat.

Det regerande partiet ANC, Afrikanska nationalkongressen, håller senare i år kongress för att bland annat välja ledare. Om två år är det sedan parlamentsval och därefter utser parlamentet ny president efter Thabo Mbeki. Med sina protester understryker Cosatu sina krav på en politisk vänstersväng.

TT

Mer läsning

Annons