Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sydafrika sköter sig illa i FN

Annons

Blockering av debatter om förtryckarregimer och opposition mot Iransanktioner.

Sydafrikas facit efter några månader som medlem av FN:s säkerhetsråd får allt fler att undra hur det står till med demokratisynen i landet.

Förre ärkebiskopen Desmond Tutu var bitter, sedan Sydafrika tillsammans med Kina och Ryssland röstat emot att säkerhetsrådet skulle debattera en rapport om den burmesiska militärregimens övergrepp.

Burmablockeringen ägde rum i januari, några veckor efter det att Sydafrika tillträtt sin tvåårsperiod som icke-permanent medlem i säkerhetsrådet. Kort därpå blockerade Sydafrika ytterligare en debatt. Den här gången gällde det grannlandet Zimbabwe. Storbritannien hade efter den zimbabwiska polisens tortyr av oppositionella tidigare begärt en diskussion i rådet om övergreppen. Men icke, och det skäl som den sydafrikanska ambassadören angav var att det som sker i Burma och Zimbabwe inte hotar omvärlden och därför inte ska diskuteras i rådet.

Sedan var det på vippen att den sköra kompromissen i mars om skärpta sanktioner mot Iran för dess urananrikning inte blev av. Återigen satte sig Sydafrika på tvären. Till slut lät sig landet i alla fall övertalas och ett enhälligt sanktionsbeslut kunde fattas, men Sydafrikas agerande resulterade i många huvudskakningar.

"Det är en pervers förvanskning av kampen mot apartheid" konstaterade chefen för människorättsorganisationen Human Right Watch, Kenneth Roth, och påminde samtidigt om att förre presidenten Nelson Mandela alltid stått på de förtrycktas sida.

Sydafrika har också valt att förhålla sig ljumt till Kosovos självständighetssträvanden, liksom till det brittiskledda försöket att föra in klimatförändringsfrågor inom säkerhetsrådets verksamhetsram. Det är tydligt att landet valt att liera sig med Kina och Ryssland, ett faktum som sannolikt är en av förklaringarna till agerandet de senaste månaderna. Framför allt Kina investerar stort i Afrika och den sydafrikanska regeringen är ytterst angelägen om att vårda relationen med Kina.

En annan förklaring är att Sydafrika försöker "reformera FN inifrån" genom att öka en mindre nations inflytande.

Dessutom finns i den sydafrikanska regeringens relation till västvärlden alltid inställningen att "kom inte hit och berätta för oss hur vi ska göra".

TT

Mer läsning

Annons